08-09-2016 14:26
Witam,
mam pytanie. Sprzedawca zaproponował na swojej stronie opcji wysyłki następujący rodzaj: Royal Mail International Standard (Small Packets). Nie wiem czy to jest przesyłka rejestrowana, boje, się, że jak zginie to sprzedawca wyprze się twierdząc, że wiedziałam, na co się godziłam, i paypal mi nie zwróci pieniędzy.
Nie znam poczty w Anglii więc rozszyfrowanie tego rodzaju przesyłki jest dla mnie trudne. Nie wiedząc czemu sprzedawca milczy, ale zalezy mi na przedmiocie, więc szukam na własną rękę informacji.
Z góry dziękuję za pomoc
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
13-09-2016 07:51
PRZESYŁKA NIEREJESTROWANA dostarczana przez poczte polską
jeśli nie dotrze po 2 tygodniach - mozesz otwierać spór na paypal i odzyskasz pieniądze...
13-09-2016 07:51
PRZESYŁKA NIEREJESTROWANA dostarczana przez poczte polską
jeśli nie dotrze po 2 tygodniach - mozesz otwierać spór na paypal i odzyskasz pieniądze...
26-09-2016 07:41
Przesyłka nierejestrowna. Skoro sprzedający milczy możesz napisać monit do eBay. Na twoim miejscu zrezygnowałbym z transakcji. Kupującemu zostanie zwrócona prowizja. Poczta UK ma złą renomę. Przesyłka może zginąć zarówno po stronie Wielkiej Brytanii jak i na terytorium Polski. Na twoim miejscu nie ryzykowałbym. Co innego jeśli proponowałaś sprzedającemu wysyłkę kurierem. Jednak nie ma na to reguły. Tak samo jest z paczkami wysyłanymi DHL po stronie Niemieckiej. Sprzedający wysyła ja jako rejestrowaną ale pocztą . Tam DHL jest połączone z usługą pocztową . Dopiero paczka trafiając na terytorium Polski jest dostarczana kurierem DHL. Niektórzy sprzedający tak zarabiają na kosztach transportu. Otrzymując paczkę w Polsce dowiadujesz się ,że miała być wysłana za 15.99 eur a okazuje się ,że została wysłana za 5 eur. Czas transportu wydłuża się do 14 dni. Średni czas dostarczenia paczki pocztą do Polski. Bądz dobrej myśli ,że sprzedający wysłał paczkę. Po numerze nadania możesz sprawdzić ,czy paczka została wysłana.