!! Uwaga !!! sprzedawca może zostać w łatwy sposób oszukany

Witajcie

Musze was ostrzec przed pewnym przekrętem, wg zasad eBay w pełni legalnym, którego padłem ofiarą wczoraj.

Sprawa dotyczy aukcji w trybie licytacji.

System wycofywania ofert przez osoby licytujące  może prowadzić do nadużyć ze strony kupującego , w celu kupienia licytowanego przedmiotu za jak najmniejszą kwotę na szkodę osoby sprzedającej.

Działa to na następującej zasadzie - 2 osoby działające w zmowie podnoszą na przemian cenę do takiego poziomu, aby odstraszyć innych licytantów od składania ofert.

Następnie jeden z nich na chwilę przed końcem aukcji wysyła maila z jakimś zapytaniem , po czym na kilka sekund przed końcem aukcji wycofuje swoje oferty z powodu braku kontaktu ze sprzedającym - aukcje wygrywa druga współdziałająca osoba - a cena spada do minimalnej oferty drugiej osoby.

Jeżeli osoba ta licytowała od samego początku, we współdziałaniu z "kolegą" cena spada w ostatniej sekundzie aukcji do ceny wywoławczej

A umowa cywilno-prawna została zawarta z chwilą zakończenia aukcji…..

Działając w ten sposób można kupić np dobry samochód za 1 euro. Oczywiście sprawa zapewne skończyła by się w sądzie, ale o ile ten nie znajdzie powiązań pomiędzy dwoma osobnikami robiącymi ten przewał – niestety.

Istnieją procedery w polskim sądownictwie dotyczące zakupu czegoś tam , po zaniżonej kwocie (dotyczy to największego portalu aukcyjnego w PL) , tylko dlatego , ze sprzedający pomylił się o jedno zero przy wpisywaniu kwoty…. Orzeczenie jest jedno – zawarta umowa cywilno-prawna.

Sprawa została zgłoszona do polskiej i niemieckiej obsługi klienta, ale jeszcze nie mam żadnej odpowiedzi .

W moim przypadku sprawa się sypła, bo robiący wałek był po prostu idiotą, nicki były do siebie podobne w sposób wzbudzający podejrzenia, na dodatek utworzone od nazwiska.

Oczywiście kupujący nalegał na szybkie sfinalizowanie transakcji , a kiedy napisałem mu, że najpierw muszę sprawdzić w obsłudze klienta, co tak naprawdę się stało, że na 3 sekundy przed końcem aukcji cena spadła z 1000 euro do 400 i mam pewne podejrzenia co do tego że macał w tym palce -  zerwał wszelki kontakt .

Ale ktoś kto sprytnie podejdzie do tego , może was załatwić , jak to się mówi – bez mydła .

Uważajcie i nie dajcie się

Maciek

Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

oczywiście i polski i niemiecki eBay olali sprawe..

Tylko , że to wszystko zatacza coraz szersze kręgi , oszukanych w ten sposób sprzedawców jest znacznie więcej, szczególnie na niemieckim eBayu

http://community.ebay.de/topic/Sicherheit-F%C3%BCr-Verk%C3%A4ufer/Ich-Glaube-Ich/1900069311?start=0

http://www.auktionshilfe.info/thread_7383p1

w jakiejś niemieckiej TV był nawet reportaż na ten temat :

http://www.gaskrank.tv/tv/motorrad-schule/abzocke-in-ebay-gebotsabschirm-10826.htm

oczywiście sprawa też została zlana przez ebay........

Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

Niemiecki eBay zadziałał, 17 kont (!!!) z których odbywał się proceder zostało zablokowanych. Ja walcze jeszce o zwrot prowizji.

Tym razem skonczyło się dobrze, ale kosztowało sporo nerwów, a jestem głęboko przekonany, że proceder będzie się powtarzał, dopuki eBay nie zmieni zasad wycofywania ofert.

Tak sobie myślę , że tym razem skonczyło się na korzyść sprzedających, dlatego , że grupa oszustów poprostu się rozchulała na dobre, robiąc wałki hurtowo z tych samych kont... w pojedynczym przypadku raczej nie bedzie tak łatwo udowodnić oszustwa... także uważajcie

Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź

Wpisz nazwę produktu