07-12-2018 20:44
Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy na polskim ebayu jest sens sprzedaży czy wyłącznie sprzedaż zagraniczna jest opłacalna na ebayu ?
07-12-2018 23:10
zalezy co sprzedajesz. Jesli jakies rzadkie , kolekconerskie przedmioty to mozesz zaczac od Ebay.pl oszczedzajac na prowizji (2,5%).
Generalnie jednak najwiekszy jest ruch na glownych Ebayach np na Ebay.com (10% prowizji) mozesz wystawic z opcja widocznosci w UK (za niewielka oplata) i vice ) verse. Rynek ogromny.
15-12-2018 09:59
15-05-2019 23:01
Teraz już nie jest opłacalna w zasadzie w ogóle...
Łącznie opłaty za sprzedaż ebay.pl wynoszą niemal 17%
10% prowizji (od tego VAT 23%) + opłaty paypal ponad 4%...
Sorry, ale czas na jakiegoś nowego gracza na rynku zagranicznym... Czy ktoś wie jakie są opłaty w Amazonie?
07-06-2019 09:18
w ogole nie oplacalna, allegro duzo tansze i bardziej normalne. Nawet nie wchodz na ebay'a z mysla o sprzedazy 😉
08-01-2020 18:36
Omijaj e-bay z daleka. Zostaniesz okradziona, zignorowana, upodlona.
01-03-2020 19:07
27-07-2024 01:08
Nie opłaca się sprzedawać na ebay. Są inne platformy z których jest większy i bezproblemowy zwrot nakladu pracy i środków.
08-08-2024 19:47
Czy można dowiedzieć się które to platformy? Pozdrawiam.
09-08-2024 12:18
Ebay sporo pobiera za przewalutowania, sporo prowizji. Jeżeli chcesz coś sprzedawać to tylko dla klienta zagranicznego, dla klienta w Pl, zdecydowanie nie. Sprzedawałem na ebay.uk tam rynek jest spory i było duże zainteresowanie. Dopiero zaczynam na eBay pl i mam nadzieje, że gdy nadejdzie mi główny towar to mi wszystko ruszy. Niestety w Pl jest sporo zbędnej papierologii na początku biznesu. Też myślę nad allegro, ale trudniej wtedy o klientów z zagranicy. Chociaż jak zauważyłem po jakiej cenie ebay sobie robi przewalutowania... Najzabawniejsze jest to, że ceny podaje w PLN, ebay wszystkie rozliczenia podaje w Euro a jak przychodzi do wypłaty to znowu przewalutowuje na PLN ale chyba wysyła kase w Euro bo bank też jakieś prowizje pobiera i przelew przychodzi mniejszy.. W dobie internetu a tu kilka różnych niepotrzebnych ruchów. Generelnie dobry na rynki zagraniczne (chociaż to przetestuje) bo wtedy różnie z terminową dostawą towaru bywa.
pozdrawiam 🙂