Prowadzenie firmy na ebay

Dzień dobry

Jak narazie prowadzę amatorską sprzedaż na ebay juz od wielu lat ale zastanawiam sie czy nie poszerzyć działalności i nie spróbować swoich sił na pełen etat. Od kilku lat opłaty są horendalne i moim zdanie sięgają 1/3 wartości przedmiotu ale i tak zawsze wychodziłam na + więc jakoś to było. Wiadomo ze w przypadku założenia jdg żarty się kończą i musze sobie wszystko przekalkulowac i przemysleć 🙂 Chyba pierwszy raz weszłam w zakładkę wypłat i zaczęłam analizować skąd tak wysokie opłaty i mam w związku z tym kilka pytań.

W szczegółach opłat pojawia sie jakaś kwota która czasem nazywa się "opłata importowa" a czasami "wysyłka i obsługa" Rozumiem że jest to opłata którą płaci kupujący aby opłacić wszelkie cła w swoim kraju a jest ona doliczana do mojej sprzedazy tylko po to zeby zawyzyć wartośc przychodu oraz prowizji pobieranej przez ebay? Bo z tego co widze to ta wysyłka i obsługa juz na sam koniec wszelkich podliczeń magicznie znika z mojego przychodu ale kwota prowizji i vatu jest taka jakby ona dalej u mnie była. Przypuszczam ze z tym sie nic nie da zrobić i zawsze trzeba to opłacać?

Druga sprawa to jest ten 23% Vat od opłat. Pamietam ze jak wchodziły te dodatkowe opaty to dostałam mejla z informacją zeby podać im swój... chyba NIP czy może numer Vatowski z polski ( przepraszam -nie jestem przedsiębiorcą wiec nie znam poprawnej terminologii) Czy jeżeli założe jdg i prześle do ebay wszystkie dokumenty to wtedy zostanę zwolniona z tych 23% vatu? Z tego co czytałam to ten vat idzie do irlandii. Szczerze mowiac to nie wiem co moja sprzedaż ma wspolnego z Irlandią....

aha. Przedmioty wystawiam oczywiście na ebay.com

ps. Czy są tu jakieś osoby prowadzące firmy tylko na ebay? Czy to w ogole ma sens? Od razu zaznaczam ze moj biznes  to raczej  jest / będzie mikro działalność oparta na sprzedaży drobnego rękodzieła więc milionów raczej nie oczekuje 🙂

pozdrawiam

E.

Wiadomość 1 z 1
ostatnia odpowiedź
0 ODPOWIEDZI 0