03-08-2024 11:13
Mam problem z odzyskaniem podwójnie zapłaconych opłat celnych.
Ebay przy zakupie pobrało VAT, jednak poczta naliczyła ponownie opłaty.
Pomijam, że w aukcji była informacja, że żadnych dodatkowych opłat nie będzie.
Przesłałam ebay rachunek z poczty i zdjęcie przesyłki z informacją o opłacie, ale odmówili zwrotu, napisali, że przy zakupie nie zapłaciłam żadnych opłat celnych. ??? Więc na co poszła opłata umieszczona na rachunku przedmiotu na ebay, zatytułowana VAT?
Jest jeszcze inny problem, przesyłka, która do mnie dotarła ma inny numer niż na ebay. Na oryginalnej naklejce wysyłkowej jest naklejona inna z Deutsche Post. Co prawda jest na niej nazwa przedmiotu, taka jak na ebay i jest też nadruk ebay, ale jak widać ebay potraktowało to jako inną przesyłkę, bo na tej etykiecie nie ma informacji, że pobrany został vat, tylko jest sama cena przedmiotu. Więc prawdopodobnie z tego powodu napisali mi, że nie zapłaciłam vat.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak rozwiązać ten problem? Kwota dodatkowych opłat jest dość wysoka.
Czy jest w ogóle szansa odzyskania nieprawnie pobranej opłaty?
03-08-2024 16:35
Pisz do eBay wyjaśniając tak jak tutaj, może dołącz fotografie. Próbuj aż trafisz na pracownika a nie na automatyczna inteligencję.
Napisz post tutaj
https://www.facebook.com/groups/ebaypolskagrupawskarcia/?ref=share&mibextid=NSMWBT
06-08-2024 16:10
Trzykrotnie odpisywał mi człowiek nie automat.
Odesłali mnie do urzędu celnego w polsce.
Oczywiście będę reklamować na poczcie w tej polsce, bo zgodnie z informacją na stronie jakiejś kancelarii prawnej poczta ma obowiązek oddać pobrane nieprawnie opłaty. Tylko, że to potrwa... i zmarnuje cenny czas.
W każdym razie więcej już nie będę korzystać z tego OSZUKAŃCZEGO portalu, jakim jest ebey i każdemu odradzę.