PayPal, normalna procedura czy muszę walczyć o pieniądze?

Oto mój przypadek

-znalazłem rower na francuskim portalu z ogłoszeniami od osób prywatnych

i zapropnowałem sprzedajacemu by wystawil go na e-bay'u by mieć potwierdzenie transakcji 

(mieszkam we Francji, jednak było zbyt daleko by fatygować się osobiście)

-sprzedawca się zgodził, wystawił, ja kupiłem i niezwłocznie zapłaciłem przez PayPal

-niestety na PayPalu status płatności miałem 'nieodebrany'

-sprzedawca powiedział że to konto PP powiazane z ebay nie należy do niego tylko do ojca i że miałem pieniadze wysłać na inny adres email.

-wspólnie zdecydowaliśmy że anulujemy aukcję a on pieniadze albo odbierze albo anuluje wpłatę i wystawi mi po prostu fakturę na właściwy email (myślałem że po anulowaniu, pieniadze wróca automatycznie na kartę kredytowa)

-status na koncie PP mam obecnie 'zakończone' ale NIE 'zapłacone', czekam na pieniadze siódmy dzień

Czy to możliwe że moje pieniadze sa teraz na jego koncie?

Czy po anulowaniu aukcji sprzedawca mógł bez problemu odebrać pieniadze?

Może po prostu muszę czekać 30 dni na ten zwrot?

Czy powinienem otworzyć spór na PP?

Rozumiem że zrobiłem to niefachowo i przez nieznajomść procedur mam teraz problem.

Proszę o poradę co w tej sytuacji mogę i powinienem zrobić.

Wiadomość 1 z 8
ostatnia odpowiedź
7 ODPOW. 7

skontaktuj sie z obsluga klienta paypal, maja wglad w konto i moga wszystko sprawdzic,

jesli to nie pomoze, zapytaj sprzedawce, co jest grane raz jeszcze, a jesli beda problemy, otworz spor przed uplywem zdaje sie 45 dni

Wiadomość 2 z 8
ostatnia odpowiedź

otworzyłem spór, nie dostałem żadnej odpowiedzi

-czy możliwe jest że sprzedawca zwrócił mi wcześniej pieniadze (płaciłem bezpośrednio przez kartę kredytowa) a ja wciaż nie mam potwierdzenia na koncie?

-w szczegółach widzę dodakowo minus sumę równa 3.4% transakcji - czy to możliwe że jest opłata za pieniadze które do mnie wracaja? czy może opłata za płacenie karta?

czy podczas wykonania zwrotu przez sprzedawcę pojawiłby mi się jakiś komunikat na paypal'u zanim pieniadze wróciłyby na konto?

Wiadomość 3 z 8
ostatnia odpowiedź

na Twoim miejscu zapytalbym obslugi klienta PP, bo my mozemy tylko bez konca sie zastanawiac i gdybac, a oni przynajmniej powinni miec najlepszy wglad w sprawe

Wiadomość 4 z 8
ostatnia odpowiedź

po otworzeniu sporu pieniadze 'cudownie' się odnalazły, tzn. sprzedawca sie odezwał i napisał iż po jego interwencji w PP dostał przelew...i od razu też dzisiaj wysłał do mnie towar. jestem ciekaw czy i co przyjdzie.

reasumujac, otworzyłem ten watek ponieważ bałem się że moje pieniadze gdzieś przepadły bo przez 2 tygodnie były zawieszone w próżni, moja pierwsza taka sytuacja

i coś czego zapewne się nie dowiem a najbardziej mnie ciekawi - czy owe zawirowania z przelewem spowodowane były przez nieuczciwe intencje kontrahenta czy może 'to się zdarza'

na Paypalu..? 

Wiadomość 5 z 8
ostatnia odpowiedź

pytanie tylko czy towar dostaniesz przed terminem zamkniecia sprawy.

Wiadomość 6 z 8
ostatnia odpowiedź

mam nr paczki, jest w drodze

oby to tylko nie był karton cegieł heh

Wiadomość 7 z 8
ostatnia odpowiedź

przesyłkę otrzymałem, towar zgodny z opisem

chciałbym dorzucić tu jeszcze pytanie o zwrot prowizji ebay;

mianowicie jak napisałem w pierwszym poście 

po zakupie przedmiotu przeze mnie z obopólna zgoda sprzedawca anulował aukcję

Czy w takiej sytuacji sprzedajacy dostał zwrot prowizji za wystawienie?

Pytam ponieważ cena na jaka się umówiliśmy to 500 euro ale za wystawienie na ebay

zgodziłem się pokryć koszty prowizji czyli razem 550 euro.

Jeśli to pewne że w takiej sytuacji następuje zwrot prowizji za wystawienie to chciałbym się ubiegać o zwrot moich 50 euro.

Wiadomość 8 z 8
ostatnia odpowiedź

Wpisz nazwę produktu