26-04-2022 18:57
Jestem użytkownikiem paypal od bardzo dawna i po raz pierwszy spotykam się z tego typu wiadomością z ich strony:
"Ktoś próbował wysłać Ci pieniądze za pośrednictwem systemu PayPal, ale kwota przekracza limit wyznaczony przez przepisy prawa unijnego. Aby znieść ten limit, zgodnie z przepisami prawa wymagane jest potwierdzenie Twojej tożsamości. (...) Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub potrzebujesz pomocy, skontaktuj się z nami."
Pierwsze skojarzenie, to ktoś się podszywa pod paypal i próbuje wyłudzić moje dane, bo przecież tego typu wiadomości wysyłają parabanki i głównie złodzieje internetowi...Poza tym niby kto chciałby mi wysłać pieniądze?, z jakiego powodu? Nie czekam na żadne pieniądze. Więc to zwykłe oszustwo.
Na końcu wiadomości info, jeśli masz pytania skontaktuj się z nami... I tu niespodzianka po zalogowaniu na paypal wyświetla się ta sama informacja.
Oczywiście napisałam do nich zapytanie dlaczego stosują metody parabanków i złodziei internetowych do pozyskiwania danych użytkowników, czyżby przejęli ich personel?
Ale minęło 20 dni i brak wyjaśnienia ze strony paypal.
Jestem ciekawa innych opinie, czy ktoś jeszcze otrzymał taka wiadomość?
27-04-2022 02:06
04-05-2022 09:52
Problem w tym, że to paypal wysyła takie wiadomości, (ta sama wiadomość zgłasza się na koncie po zalogowaniu), za wszelka cenę chcą wyłudzić wrażliwe dane...
A po otrzymaniu takiego maila, ta firma wzbudza duże wątpliwości...
Na moje pytania odnośnie tej wiadomości nie odpowiedzieli.
23-06-2022 14:25
Mi to wygląda na fałszywe emaile. Coś bardzo podobnego było chyba na OLX. Najlepiej nie wchodzić w żadne wiadomości, nic nie klikać, zeby Ci nie wykraść danych a przy okazji wyczyścić konta.