06-09-2024 09:18
Witam wszystkich,
chciał bym się podzielić z wami moim doświadczeniem z użytkownikiem antond28 (Anton Danil... z Kalifornii) https://www.ebay.com/usr/antond28 przez którego zostałem okradziony na kwotę 2500 USD ! Nie będę się tutaj rozpisywał, ale w skrócie wyglądało to tak:
1) Napisał do mnie, że jest zainteresowany kupnem przedmiotu który sprzedawałem
2) Dopytywał jak długo będzie trwała wysyłka (wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to jest dla niego bardzo ważne)
3) Zakupił i opłacił przedmiot
3) Zaraz po upływie terminowego dnia dostawy (11-23 dni robocze) utworzył sprawę i zażądał zwrotu pieniędzy mimo że wiedział, że fotele są już w drodze do niego ponieważ otrzymał numer śledzenia przesyłki oraz poinformowałem go o mojej rozmowie z pocztą (ponieważ dostawa trwała dłużej niż zwykle).
4) Tego samego dnia Ebay przyznał mu zwrot pełnej kwoty a Pan Anton Danil... z Kalifornii za kilka dni odebrał sobie moje paczki i tym samym otrzymał przedmiot z dostawą do domu za darmo...
5) Po tym jak odebrał paczki napisałem do niego czy ma zamiar za nie zapłacić czy odesłać. Odpisał mi, że chce je odesłać ale że ja muszę z góry zapłacić za wysyłkę zwrotną 🙂 Bezczelny cham chciał mnie jeszcze oszukać na kosztach wysyłki...
Piszę to wszystkim ku przestrodze ponieważ ebay nie pomaga sprzedającym i nic nie zrobiło w mojej sprawie. Ja oczywiście tego tak nie zostawię. Rozmawiałem już z rzecznikiem praw konsumenckich a w przyszłym tygodniu mam termin u adwokata. Jeśli ktoś z osób czytających ten wpis też został oszukany przez Anton Danil... z Kalifornii to proszę o kontakt.
06-09-2024 22:16
Przykro mi Żr cie to spotkało i życzę abyś był w stanie odzyskać stratę. Niestety, wg. zasad, kupujący może otworzyć spor następnego dnia po upływie terminu dostawy. Może to się zmieni ale na razie należy publikować dostawę z zapasem na nieprzewidywalne opóźnienia. Np. Chińczycy podają czas dostawy 2, 3 miesiące. Nic nie stoi na przeszkodzie aby nie czynić podobnie
10-02-2025 23:14
Nic z tym nie zrobisz, trzeba zagryźć zęby i żyć dalej, nie jesteś w stanie nic zrobić miałem kilka takich sytuacji na szczęście tylko na kwoty rzędu 300-500 usd