Następny oszust

Chciałabym przestrzec dzisiaj i na przyszłosc przed kupowaniem u pana z ***. Otóż kupiłam u niego kartę graficzną AMD Radeon Sapphire Tri-X R9 290 za ponad 1000 zł i zapłaciłam przelewem na konto podane w podsumowaniu sprzedaży, (nie przez PayPal ale to mało ważne). Zakup 11 maja, przelew 14 maja, 2 dni trwała korespondencja, w której twierdził, ze pieniędzy na koncie nie ma, później, ze nie wie skąd ja ten numer konta wzięłam i w końcu zmienił numer na inny, zupełnie w innym banku, dalej wypierając się, że innego nigdy nie posiadał. Od 2 dni nie odpowiada na maile, ani nie reaguje na to, że zgłosiłam sprawę do centrum rozstrzygania na Ebayu. Masakra. Mało tego takie same karty kupiły jeszcze trzy inne osoby bo sprzedawał 4 sztuki. Teraz dopiero, kilka dni po zakupie znalazłam na innym serwisie aukcyjnym na A te same zdjęcia, w sumie 3, identyczne, skopiowane od obcej osoby. Może ktoś skojarzy, ze również jest oszukany przez tego faceta, 26 latka z *** i skontaktuje się ze mną ? Ja zgłosiłam całą sprawę na policji, a tu napisałam aby przestrzec kupujących, że ten "serwis aukcyjny" nie weryfikuje w ogóle uzytkowników, nie podaje ich numerów telefonów i dokładnego adresu. Pozwala na zmianę konta bankowego po transakcji i umywa ręce. A odpowiedzi jakie dostałam od pracowników Ebaya to już kpina. Pozdrawiam uczciwych użytkowników 🙂

Wiadomość 1 z 10
ostatnia odpowiedź
9 ODPOW. 9

Następny oszust

Chciałabym sprostowac, ze nie podałam linka do aukcji celowo, tylko wkleiłam nazwę zakupionego przedmiotu, nie wiem dlaczego przekształcił sie w link.

Wiadomość 2 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

Uczestnicy sa sprawdzani i weryfikowani przez Paypal a kupujacy chronieni 100% gwarancja a w razie niedostarczenia przedmiotu nastepuje pelny zwrot pieniedzy w terminie do 45 dni. Ponadto jesli przedmiot jest niezgodny z opisem odsyla sie go do sprzedawcy i otrzymuje zwrot. To wszystko oferuje Paypal. 

Nigdy nie plac inaczej tylko przez Paypal

Wiadomość 3 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

PayPal czy nie PayPal, różne miałam z nimi przygody, nie do końca jest tak miło jakbyśmy chcieli. Ale w takim razie jeśli Ebay zezwala na zapłatę poprzez linka "Zapłać teraz" na stronie podsumowująca aukcję i zaraz potem, do kilku minut wysyła maila, podając w nim numer transakcji oraz, że transakcja została rozliczona to chyba coś jest nie tak. Ja nie wysłałam przelewu biorąc numer konta znikąd, tylko z faktury zakupu ! Zgłaszając do pracowników Ebay, że sprzedający wypiera się i nie chce przyznać, że dostał przelew, liczyłam  na to, że sprawa posunie się naprzód, zablokują mu konto lub skontaktuja się w dozwolony sposób, a oni to mają serdecznie gdzieś. Ten oszust moze dzisiaj wystawić nastepne aukcje, oszukać i dalej sprzedawać ???? Zastanówcie się !

Wiadomość 4 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

jesli bys placila poprzez paypal bylas by 100% chroniona i kase bys odzyskala bez problemu, koniec kropka

Wiadomość 5 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

To akurat wiem, wszyscy oszukani to słyszą... nie wiem po co ta podpowiedź. Nic nie wnosi, mnie chodzi o to, ze grasuje taki oszust, wyłudza kasę i tyle. Konto ma dalej aktywne, nic Ebay nie robi aby go zablokować, jak dalej bedzie sprzedawał nic mu nie zrobią, chyba rozumiesz, ze o to mi najbardziej chodzi. A sprawę zgłoszę na policje, nie jestem jedyną oszukaną przez niego.

Wiadomość 6 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

Ochrona przed oszustami jest tylko przez PayPal:

ale też nie którzy otrzymuja kase a nigdy towaru nie wysyłają ...

sprawdź czy dane sprzedawcy są takie same jak z PRZELEWU:

Znajdź informacje kontaktowe:

http://www.ebay.pl/sch/ebayadvsearch?_sofindtype=9

niestety oszuści, czesto korzystaja z ukradzionych cudzych danych (była tu akcja ze ktoś podszył się danymi osobowymi  z fb ale adres sie nie zgadzał)

wszystkie emaile, potwierdzenie, przelew, korespondencja z oszustem itp. zrób tez printscreen aukcji bo jak oszust zniknie to aukcja bedzie już nie widoczna(skasowana)

Wiadomość 7 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

Witam. Oczywiście, że wszystko to zrobiłam, skriny i kopie maili, a dane sprzedającego i dane do przelewu to ta sama osoba. Tylko twierdzi, ze nie dostał kasy i milczy do dzisiaj.

Wiadomość 8 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

nigdzie zdaje sie nie piszesz w jaki sposob poinformowalas ebay o tym oszustwie - mailowo czy poprzez spor w centrum rozstrzygania? tylko zgloszenie sporu daje ci szanse na to ze w ich systemie zostaje slad po zgloszeniu takiego a nie innego zakonczenia transakcji

jesli zglosilas sprawe na policje to policja moze spokojnie wystapic do ebaya o dane sprzedawcy jakie podal przy rejestracji. na jakiej podstawie ebay ma zamykac komus konto jesli nie otrzymal prawidlowego zgloszenie nie mowiac juz kontaktu ze strony policji

w przypadku platnosci ebay ma bezposredni wglad w platnosci moze od razu ja zweryfikowac + z automatu przyznac zwrot po rozstrzygnieciu sporu na twoja korzysc. w przypadku przelewu jest twoje slowo ze zaplacilas - przeslalas im chociaz skan  jakiegos potwierdzenia zgloszenia sprawy na policje?

Wiadomość 9 z 10
ostatnia odpowiedź

Następny oszust

Sprawę zgłosiłam na Ebay przez rozpoczęcie sporu, czyli otworzyłam sprawę o nieotrzymanie przedmiotu. Czekam na rozstrzygnięcie. Ale sprzedający milczy nadal.

Wiadomość 10 z 10
ostatnia odpowiedź