Przedstawię punkt widzenia subiektywny, oparty o moje dotychczasowe doświadczenia związane z problemami e- trackingu, głównie listowych poleconych priorytetowych przesyłek rejstrowanych, wysyłanych Pocztą Polską. Na wstępie napiszę, że lepiej e-trackingiem międzynarodowym objęte są paczki niż przesyłki polecone priorytetowe. Australię faktycznie lepiej sobi darować. Teoretycznie powinna być śledzona wysyłka poprzez Global Ekspres (GE) lecz nie jest to regułą. Australię przestałem obsługiwać w maju 2023, ponieważ jeden gość dokonał nadużycia, wykorzystując brak śledzenia przesyłki rejestrowanej (polecony priorytet) i wyłudził od eBay odszkodowanie za rzekomo niedostarczony przedmiot o niskiej wartości (ja dostałem w nagrodę za milczenie opinię pozytywną). EBay dał sie naciągnąć na paręnaście dolarów australijskich, stwierdzając, że to nie moja wina. Gdyby przedmiot faktycznie nie został dostarczony to dostałbym jego zwrot Pocztą Polską ponieważ - jak powiedział Albert Einstein - w przyrodzie nic nie ginie. W razie czego można złożyć reklamację w PP (najlepiej on-line, wariant zaginięcie i żądanie odszkodowania). PP wówczas jest w stanie zdobyć poświadczenie doręczenia przesyłki nawet z Zambii (miałem kiedyś taki przypadek).
Generalnie wszystko zależy od tego czym kto handluje i jak bardzo nie chce paść ofiarą pospolitego na eBay wałka "na zaginiony przedmiot".
Całkowicie radzę darować sobie interesy z Afryką. W Azji bezpieczna jest wysyłka do Chin i Japonii poleconym priorytetem, reszta tego kontynentu to ryzyko (może poza Koreą Płd. i Tajwanem, ale tam nic nie wysyłałem). Do Ameryki Płd. najlepiej wysyłać Global Ekspresem. Przesyłki priorytetowe polecone do Kanady nie są śledzone (tu działa GE), ale dobrze wygląda e-tracking paczek. USA to znakomity tracking wszystkich przesyłek rejestrowanych (z Puerto Rico i Alaską oraz Hawajami włącznie). Europa jest bezpieczna prawie w całości (nie testowałem Ukrainy i paru pomniejszych państw). Egzotyczne państwa z obszaru Oceanii też bym sobie darował z Nową Zelandią włącznie. Przy okazji pragnę zarekomendować najlepszy na świecie portal śledzący przesyłki rejestrowane. Co ciekawe wyłapuje wszystkie ukryte etapy podróży przesyłek rejestrowanych z Polską włącznie (wszyscy wiemy, jak marnie działa ten wewnątrzpolski e-monitoring Poczty Polskiej). Panie i Panowie oto:
Universal Parcel Tracking - Global Package Tracking.
https://parcelsapp.com