26-08-2025 13:57
Dermatolog zaleciła mi ograniczenie mięsa i produktów wysoko przetworzonych ze względu na łuszczycę skóry głowy. Jednak w internecie spotykam się z różnymi opiniami — niektórzy twierdzą, że dieta mięsna im pomaga, inni wręcz przeciwnie. Jakie są Wasze doświadczenia z wykluczeniem mięsa lub jego zwiększeniem przy łuszczycy?
26-08-2025 14:42
Jem wszystko poza mięsem 🙂 Lekarka zaleciła mi je ograniczyć oraz unikać produktów przetworzonych, takich jak chipsy czy ciastka. Psorisel stosuję dodatkowo na skórę głowy i naprawdę pomaga mi złagodzić świąd i łuszczenie, ale u mnie największą różnicę robi dieta.
27-08-2025 10:47
U mnie działa odwrotnie — jedzenie samego mięsa, jajek i tłuszczu zwierzęcego praktycznie całkowicie uśpiło łuszczycę. Dodatkowo używam szamponu Psorisel i emulsji, żeby dbać o skórę głowy — świetnie łagodzą podrażnienia. Zestaw można znaleźć tutaj:
https://gemini.pl/zestaw-verdelove-psorisel-na-luszczyce-skory-glowy-szampon-200-ml-emulsja-200-ml-p...
27-08-2025 15:21
Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie nie jeść mięsa — to główne źródło białka i energii dla organizmu. Każdy jednak reaguje inaczej, więc najlepiej obserwować własne ciało i sprawdzać, co szkodzi, a co pomaga.