17-09-2025 09:43
Hej,
ostatnio natknęłam się na informację, że wysoki poziom witaminy B12 może pogarszać stan skóry przy trądziku różowatym. Czy ktoś z Was miał taką sytuację? Czy rzeczywiście warto to badać, jeśli rumień się nasila?
17-09-2025 11:10
U mnie właśnie tak było. Zrobiłam badania i wyszło, że poziom witaminy B12 mam znacznie powyżej normy. Dodatkowo byłam w bardzo stresującym okresie i wszystko się na siebie nałożyło – skóra wyglądała coraz gorzej, rumień się utrzymywał, a twarz była nadreaktywna. Po odstawieniu suplementu i lekkim wyciszeniu trybu życia było już lepiej. W pielęgnacji zostałam przy najprostszych, sprawdzonych produktach – płyn z Acnerose okazał się bezpieczny i niczego nie zaostrzał.
17-09-2025 13:06
Tak, witamina B12 może powodować rumień, szczególnie w wyższych stężeniach – ja miałam skórę dosłownie jak po poparzeniu, jakbym wyszła z solarium. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że to może mieć związek z suplementacją. Dermatolog zasugerowała badania i faktycznie – poziom B12 był ponad normę. Od tamtej pory dużo ostrożniej podchodzę do wszystkiego, co przyjmuję, nie tylko do kosmetyków. Pielęgnacyjnie trzymam się serii Acnerose – dzięki temu skóra jest spokojna i nie reaguje już tak gwałtownie.