07-07-2021 16:19 — edytowano 07-07-2021 16:22
Sprzedaję na Ebay już ponad 10 lat i tęsknie za tamtą formą z przed lat.
W trakcie upływających lat , mogłem przeboleć niektóre zmiany,
np. gdy zabierali prowizję od kosztów wysyłki,
... ale to "otwarcie drzwi" do własnego konta bankowego - to już przesada.
Przykro mi , ale po ponad 10 latach pożegnam się z Ebay,
mam już nawet plan B, a nawet C.
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenie ( jeśli wróci normalne ) 🙂
Zaakceptowano odpowiedź! Przejdź do odpowiedzi.
07-07-2021 18:59
Chodzi o to, aby e-bay z Hindusami decydowali ile i kiedy nam zabrać z konta, a nie my.
Wydaje mi się że to jest bardzo niebezpieczne i to mi się nie podoba. Szantaż.
08-07-2021 02:31
usunieto moja odpowiedz. Nie wiem dlaczego: sugerowalem w niej otwarcie konta tylko na operacje Ebay.
Utrzymujac niewielkie saldo lub zerowe kontrolujesz ewentualne pomylkowe pobrania czy to przez przez Ebay czy hakerow wlmujacych sie do Ebay.
08-07-2021 03:41
Korporacja ebay uzurpuje sobie prawo ingerowania do prywatnych kont bankowych a właściwie ogranicza nasze prawo własności wystawianych przedmiotów,czyli de facto wchodzi w rolę policji skarbowej,sądu,komornika,itp.-myślę,że takich uprawnień nie posiadają i nawet przy takiej władzy jak obecnie w Polsce odpowiedzą finansowo za narzucanie sprzedawcom totalnie niekorzystnych dla nich warunków,naliczanie nienależnych opłat próby ingerencji w prywatne konta bankowe-wszystko okraszone grożbami.
07-07-2021 18:59
Chodzi o to, aby e-bay z Hindusami decydowali ile i kiedy nam zabrać z konta, a nie my.
Wydaje mi się że to jest bardzo niebezpieczne i to mi się nie podoba. Szantaż.
08-07-2021 02:31
usunieto moja odpowiedz. Nie wiem dlaczego: sugerowalem w niej otwarcie konta tylko na operacje Ebay.
Utrzymujac niewielkie saldo lub zerowe kontrolujesz ewentualne pomylkowe pobrania czy to przez przez Ebay czy hakerow wlmujacych sie do Ebay.
08-07-2021 03:41
Korporacja ebay uzurpuje sobie prawo ingerowania do prywatnych kont bankowych a właściwie ogranicza nasze prawo własności wystawianych przedmiotów,czyli de facto wchodzi w rolę policji skarbowej,sądu,komornika,itp.-myślę,że takich uprawnień nie posiadają i nawet przy takiej władzy jak obecnie w Polsce odpowiedzą finansowo za narzucanie sprzedawcom totalnie niekorzystnych dla nich warunków,naliczanie nienależnych opłat próby ingerencji w prywatne konta bankowe-wszystko okraszone grożbami.
08-07-2021 08:36
Tak , macie rację... takie uprawnienia ma tylko Urząd Skarbowy i Komornik Sądowy.
Wystarczy aby jakiś szaleniec z eBay pozabierał wszystkim
i uciekł do kraju gdzie nie ma ekstradycji.
08-07-2021 08:41
.... i policz ile wtedy tracisz na przewalutowaniach.
Ja handluję w .com, w USD.
To oni wpierw na euro... potem na PLN - dwa razy zarabiają.
Przy twoich płatnościach ...to samo w drugą stronę.
08-07-2021 12:29
W Polsce jest opcja wypłaty w walucie sprzedaży. Jeśli sprzedasz w USD i połączysz do konta bankowego w USD to nie ma przewalutowania. Dopiero bank przewalutuje gdy wypłacisz w złotówkach a przelicznik banku jest korzystniejszy dla nas, zwykle, bo to też zależy od banku.
08-07-2021 18:30
raczej wprowadzasz w błąd. Przy wypełnianiu formularza dot. konta, IBAN musiał się zaczynać PL...
A sam bym chętnie podpiął konto USD od transferwise.
08-07-2021 21:21
Ja tez wiekszosc sprzedaje za USD ale ebay radzi aby podpiac konto w Euro - to co jest wreszcie korzystniejsze?
08-07-2021 23:21
To chyba tak działa, że na konto bankowe i tak będą ci wypłacać w Euro nawet jak kupujący zapłaci ci w $ oczywiście będzie odpowiednie przewalutowanie najmniej korzystne dla ciebie co jest standardem na ebay/paypal no i jeszcze bank zrobi ci przewalutowanie na polskiego złotego jeżeli konto w banku masz tylko w złotówkach.