anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

prosba o zwrot od kupującego - kto ponosi koszty zwrotu - osoba prywatna

witam

jestem osoba prywatna , sprzedałem na ebay.de używane koła (felgi z oponami) do samochodu osobowego - koła były zgodne z opisem, z moimi zdjęciami.

Osoba która kupiła koła twierdzi jednak że nie sa one zgodne z opisem ponieważ posiadaja dużo otarć od wewnetrznej strony - co jednak było w 100% widoczne na zdjęciach w aukcji.

Kupujący ubiega się o zwrot a ja mam odpowiedzieć co decyduje z tym zrobić. koła sprzedałem za ok 1000eur plus koszt wysyłki ok 100eur. Oczywiście nawet nie biorę pod uwagę że miałbym zapłacić dodatkowo za koszt zwrotu towaru, ale mam pytanie czy bede mu zmuszony zwrocic tylko wpłate za sam towar czy także koszt przesyłki który on poniósł bym wysłał mu felgi.

Reasumując - czuje się pokrzywdzony rządaniami kupującego i mam nadzieje że nie strace pieniędzy które wydałem na wysłanie kół do tego człowieka. jestem gotowy mu oddać pieniądze za koła jeśli mi je zwróci - lecz nie za koszty przesyłek.

Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

Czy otworzył spór?

Jeśli otworzy spór to eBay automatycznie zablokuje na twoim koncie całą sumę którą zapłacił kupujący czyli cena plus wysyłka.

Jesli rozwiążesz spór samemu to EBay zwróci ci prowizję i nie policzy za wystawienie kół ponownie . Jeśli jednak po terminie przewidzianym w e-mail od eBay, eBay się włączy i zadecyduje ( na korzyść kupującego, zawsze) to nie zwróci prowizji i nie uchyli opłaty za następne wystawienie.

Moja rada: dogadaj się z kupującym już teraz zanim otworzy spór i zaproponuj upust. Najlepszy sposób aby tego dokonać, moim zdaniem, to zapytać go czy upust wchodzi w rachubę i jakiej wysokości zadowoliłby go. 
EBay spodziewa się że za przesyłkę zwrotną ty zapłacisz masz więc do dyspozycji 100 euro. Zwrotu, jeśli tak zadecydujesz, dokonaj oczywiście tylko z poziomu tej aukcji. Również wszelką korespondencję prowadź przez system eBay a jeśli jest otwarty spór to przez spór.

Napisz tu czy na priv jak sprawy poszły. Być może będę mógł doradzić więcej w zależności od rozwoju  sytuacji

Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

jestem osoba prywatna, koła były w 100% zgodne z opisem wiec nie rozumiem dlaczego mam ponosic dodatkowe koszty ? spór już otworzony. koła sprzedałem za 970eur przez ebay + wysyłka 170eur a sprzedajacy żąda zwrotu 1000eur .... lub zwrotu kół i kosztu odsyłki kól do mnie . to nie jest normalna sytuacja, to jakiś absurd. Nie sprzedaje na ebay dużo, pieniadze ze sprzedaży tych kół są juz na moim koncie.

Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

Rozumiem że pieniądze są na twoim koncie bankowym? Czy na koncie sprzedawcy EBaya?

tak czy inaczej w momencie otwarcia sporu eBay blokuje sumę na koncie eBay. Jeśli nie ma tam pieniędzy to kreuje ujemne saldo które mogą pobrać z konta bankowego lub karty jeśli masz tak ustawione (backup payment source). Jeśli nie masz tak ustawione aby automatycznie pobrali to zablokują konto aż uregulujesz ujemne saldo.

Niestety, sprzedawca stoi na straconej pozycji na EBay. Sytuacja jest trudna ale nie beznadziejna. Napisz co zadecydowałeś. Moja rada: wybrać odesłanie zanim eBay przejmie sprawę.

Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź