anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prawa Sprzedajacego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zuzanna81
Użytkownik
Witam jestem sprzedającym za granice też . Sprzedaje od niedawna zawsze w e-mailach do mnie informuje kupujacych o towarze jeżeli nie maja pewności czytajac opis . Jestem szczera i staram się być w porządku . Ale kupujący albo nie wystawiaja opinii i milczą albo maja jakieś pretęsje i roszczenia. Jako sprzedająca mam zawsze dowody nadania ale co z tego jak nikt ich pod uwagę nie bierzymał że. Jak mam udowodnic że Pan ze stanów otrzymał list? I jak nie udowodnić że Pan który zgłosił roszczenie do PayPal nie ma racji i wiedział że moneta może być kopią . On ma pretęsje ze sprzedaje jeszcze taką jedną kopie a on chciał oryginał ! Nie zapytał zresztą nie wiem czy to są kopie mam 3 takie same kupiłam zarobkowo jako oryginaly a on mi teraz roszczenia robi jak juz monete ma JAKIE MY MAMY PRAWA JAK SIE BRONIC POMOCY
Wiadomość 1 z 10
ostatnia odpowiedź
9 ODPOW. 9

zuzanna81
Użytkownik
(Jak udowodnic Ze Pan otrzymał list )PRZEPRASZAM ZA BŁĘDY KOMPUTER MI FIGLE PŁATA
Wiadomość 2 z 10
ostatnia odpowiedź

Handlując jakimkolwiek towarem powinnaś wiedzieć co sprzedajesz. Innymi słowy musisz się znać na tym. Szczegónie w branży tak specyficznej. Wtopiłaś i tyle.
Wiadomość 3 z 10
ostatnia odpowiedź

Jeszcze dwie sprawy.

1. Czy przypadkiem nie ma ustawy zakazującej wywozu dzieł sztuki i numizmatyków powstałych przed 1945 rokiem ?
2. Czy odprawiasz towar w normalnej procedurze wywozu poprzez system ECS? Jesteś zobowiązana dokonać zgłoszenia celnego IE515 albo musisz wykonać taką operacje poprzez agencje celną. Nie wolno wysyłać towaru w inny sposób jeżeli prowadzisz firmęna terenie Unii.
Wiadomość 4 z 10
ostatnia odpowiedź

IE515 do USA i poza Unię oczywiście a wywóz poza granicę chyba gdziekolwiek do roku 1945
Wiadomość 5 z 10
ostatnia odpowiedź

zuzanna81
Użytkownik
Witam ponownie ja z regóły srzedaje kopie więc nie musze ich odprawiać celnie
Wiadomość 6 z 10
ostatnia odpowiedź

Jeżeli eksportujesz poza Unię to musisz. Natomiast jeżeli są to starocie powstałe przed 1945 to musisz uzyskac zgode na wywóz z kraju, nawet do sąsiedniego kraju w Unii.
Wiadomość 7 z 10
ostatnia odpowiedź

http://www.ngc-coin.pl/
http://www.walbrzych.info/pl/wiadomosci,News,9293,nielegalny_wywoz_monet.html
Wiadomość 8 z 10
ostatnia odpowiedź

zuzanna81
Użytkownik
Ok rozumiem , ale wtedy kto ponosi koszty takiej odprawy i całej tej procedury ? Na czym ona wogóle polega i jak ją przeprowadzić ?
Wiadomość 9 z 10
ostatnia odpowiedź

Ty ponosisz koszty. Odprawa w agencji celnej przy wysyłce poza Unię Europejską kosztuje 100-200zł ale musisz mieć zaświadczenia, dokumenty wymagane do SAD-u czyli teraz do dokumentu IE515 o tym, że wolno ci wywieźć dany przedmiot z Polski. Handel wewnątrz Unii też jest nielegalny, bo Polskie prawo zabrania wywozu takich rzeczy z samej Polski. Dodatkowo eksport poza Unię wymaga wielu innych rzeczy. Konserwatorzy zabytków czy Ministerstwo wydaje zaświadczenia. Koszt z 1000zł 🙂 Strzelam ale od kilkuset złotych w górę zapewne. Wątpię czy ci się opłaca. Jeżeli handlujesz kopiami czy reprodukcjami to nie ma obawy ale sama przeczytaj swój pierwszy post i się zastanów co czynisz 🙂
Poczytaj o odprawach celnych tutaj: http://ie515.110mb.com/ w dziale FAQ.
Wiadomość 10 z 10
ostatnia odpowiedź