anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podatek od osoby prywatnej- sprzedaz zagraniczna.

Wiec szukałem już wszędzie odpowiedzi ale wszędzie masło maślane dla mnie i przeważnie wszystko dla firm.
Mam pytanie.

Jestem osoba prywatną i chciałbym zacząć sprzedawać pewne przedmioty zbędne dla mnie za granicę- i właśnie czy muszę odprowadzać podatek? Wiem, że w polsce jak posiada się dany przedmiot o wartości do 1000 zł dłużej niż pół roku to nie trzeba tego opodatkować. Więc jak to by się miało z podatkiem gdy sprzedajemy w ebay uk, com czy gdzie indziej? Czy jest jakaś różnica? Chce sprzedawać stare przedmioty wartości około 100-200$
Wiadomość 1 z 9
ostatnia odpowiedź
8 ODPOW. 8

Chyba powyżej 1000zł zawsze obowiązuje opłata skarbowa 2%. Sprzedaż na aukcjach jest rejestrowana i może nawet są składane raporty coroczne na użytkowników serwisu. Nikt tego nie wie ale jest prawdopodobne. Jeżeli chodzi o pół roku od zakupu to sie chyba tyczy czy prowadzisz działalność zarobkową czy nie i jeżeli sprzedajesz i kupujesz dany przedmiot to podpada to pod działalność gospodarczą i nie zalicza się jako rzecz używana. Tak mi sie wydaje.
Czyli reasumijąc. Wszystko co warte ponad 1000zł wraz z kosztami transportu jest opodatkowane 2%.
Ale jeżeli sprzedajesz coś przed upływem 6 miesięcy to nie jest to rzecz używana i trzeba by zarejestrować działalność ??
Wiadomość 2 z 9
ostatnia odpowiedź

To jak jest w Polsce to wiem. Rzeczy które posiada się dłużej niż PÓŁ roku i warte są do 1000zł można sprzedać bez rozliczania się z US.

Chodzi mi właśnie o zagraniczne serwisy, to czy jak sprzedam coś za 100-200funi czy muszę się rozliczyć z US, jak mam np stare znaczki, stary zegar, obojętnie co...

Ma ktoś jakąś większą wiedzę w tym zakresie?
Wiadomość 3 z 9
ostatnia odpowiedź

Więc ci mówię. To jest bez różnicy gdzie i komu sprzedasz. Jeżeli sprzedasz powyżej 1000zł za sztukę to podlegasz pod opłatę skarbową. Ale jeśli sprzedajesz więcej rzeczy podobnych to podlegasz pod działalność gospodarczą. ZUS+podatki+VAT. Przecież sprzedaż w innym kraju to taka sama sprzedaż co na terenie PL. Zarejestruj firmę i handluj tym towarem normalnie jak człowiek.
Wiadomość 4 z 9
ostatnia odpowiedź

Wiesz wydaje mi się że sprzedaż 2ch, 3ch takich samych rzeczy w miesiącu nie wiąże się od razu z działalnością gospodarczą 🙂 Czyli do 1000zł można sprzedawać?
Wiadomość 5 z 9
ostatnia odpowiedź

Można pod warunkiem, że nie sprzedajesz rzeczy nowych, powtarzających się. Ogólnie jako osoba fizyczna wolno ci sprzedawać zbędne, używanie śmieci. Pozostała sprawa to działalność gospodarcza. Nawet handel używkami do 1000zł to działalnoć gospodarcza. Trudno mówić, mając na przykład 300 w nawiasie, że handlujesz dla przyjemności.
Wiadomość 6 z 9
ostatnia odpowiedź

No dobrze, a co masz na mysli "powtarzajacych sie" to co mogę sprzedać 5 takich samych książek, dwie, trzy czy ile? Jeśli kupię np 5 odkurzaczy od kolegi, potem je po pół roku odsprzedam, to już działalność gospodarcza?
Wiadomość 7 z 9
ostatnia odpowiedź

Tak to już działalność. Nosi wszelkie znamiona. Osoby fizyczne są konsumentami, a sprzedają jedynie niepotrzebne rzeczy, które kupiły wcześniej i chcą się ich pozbyc na zasadzie raz na jakiś czas. Ale pytam cię czemu nie chcesz założyć firmy i nie zacząć zarabiać sam na siebie?
Wiadomość 8 z 9
ostatnia odpowiedź

Bo posiadanie 2,3-5 przedmiotow ktore mam na sprzedaz, to max jaki moge w miesiacu posiadac. Po drugie nie warto mi zakladac dzialalnosci do sprzedawania tych paru rzeczy...
Wiadomość 9 z 9
ostatnia odpowiedź