anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kupujący chce anulowania transakcji, a przedmiot jest już w drodze

Witam,

przeczytałem tematy dot. anulowania transakcji, ale żaden nie opisuje przypadku, jaki mnie spotkał, dlatego zakładam nowy.

Jakiś czas temu sprzedałem przedmiot na ebay.com, kupujący z USA od razu zapłacił przez PayPal, a ja natychmiast nadałem przesyłkę. Następnego dnia napisał mi wiadomość z prośbą o anulowanie transakcji, ponieważ "przedmiot jest inny niż ten, którego potrzebuje" (co musiał zauważyć na dołączonym zdjęciu, niestety nie przyglądał mu się wcześniej...). Odpisałem jedynie, że przedmiot jest już wysłany.

Teraz pisze do mnie maile, w których oskarża mnie o trzymanie jego pieniędzy, których zwrotu żąda.

Czy powinienem zwrócić mu pieniądze i czekać na powrót przesyłki? Bo jeśli jej nie odbierze, i tak będę musiał mu je zwrócić. Czy kupujący może założyć spór przeciw mnie w tak absurdalnej sprawie? W końcu ja wywiązałem się z umowy.

Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

Nie oddawaj pieniędzy bo stracisz i pieniądze i przedmiot.

Ja bym zrobił tak:

1) Poinformuj go żeby nie odbierał przesyłki, wtedy wróci ona do Ciebie (możesz sprawdzić na stronie USPS jaki jest jej status). Gdy otrzymasz przesyłkę lub będziesz widział że jest już w PL zwrócisz mu kase.

2) jak chce szybciej kase to niech odeśle z powrotem na swój koszt.

Masz potwierdzenie że nadałeś przedmiot?

Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

Mam potwierdzenie, właśnie sprawdzałem status przesyłki, jest gdzieś pomiędzy PL a USA...

Dziękuję za radę, właśnie tak zrobię, w tej chwili odpisuję kupującemu.

Pozdrawiam!

Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

No to ok. Miałem podobną sytuację. Kupił wieczorem, następnego dnia napisał, że chce anulować a paczka została rano wysłana. Napisałem mu, żeby nie odbierał jej to wróci do mnie a ja oddam pieniądze. W tym przypadku skończyło się to tak, że kupujący zatrzymał przedmiot i wystawił pozytywa. Mam nadzieję, że i u Ciebie będzie wszystko ok.

Pozdrawiam

Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź