21-03-2013 22:45
Witam.
Mam do was pytanie. Chcę kupić kawę na ebayu 8 opakowań łączna wartość 100 funtów. Czy kupując ją z UK płace VAT ? Bo wiem że cła oczywiście nie. Jeżeli tak to jaka wartość jest na artykuły spożywcze?
Mam również możliwość kupienia tej kawy z Malezji. Rozumiem że w tym wypadku nie obędzie się bez cła i podatku ?
21-03-2013 22:57
co do UK to nic nie zapłacisz, jeśli chodzi o kraje poza UE to zwolnione jest do 150 euro (sam towar bez kosztów wysyłki), ale i tak to zależy od kontrolującego Urzędu Celnego
ile zapłacisz cła i ewentualnie VAT-u i czy w ogóle zapłacisz napisz na mejla do informacji celnej Informacja.Celna@mofnet.gov.pl
22-03-2013 11:29
Co do Malezji:
Dzwoniłem do Urzędu Celnego, powiedzieli mi że oni tylko clą paczki pocztowe i kazali zadzwonić do przewoźnika który mi paczkę dostarczy - w tym wypadku UPS. Powiedzieli mi jeszcze że zwolnione z podatków sa jedynie paczki do 22 euro.
W UPS po kilku telefonach wreszcie udało mi się dowiedzieć ile będzie mnie to mniej więcej kosztować. 7,5% cła i 23 % vat od całości kwoty (transport + cena towaru) wyszło ok 100zł.
W takim razie w ogóle mi się nie opłaca kupować z ten sposób. Pozdrawiam i dzięki.