28-06-2011 20:41
Witam
Jestem po pierwszych zakupach na ebay.
Kupiłem trzy płyty CD. Jedną w USA i dwie w UK.
Otrzymałem już jedną płytę z UK.
Wygląda na to, że mam na razie szczęście. Wcześniej nie czytałem forum i nie pomyślałem, że zagraniczni nie wysyłają domyślnie rejestrowanych przesyłek.
Płytę którą otrzymałem znalazłem po prostu w skrzynce. Wysłane przez Royal Mail. Przesyłka szła 8 dni. To spowodowało, że zainteresowałem się sprawą i zacząłem przeszukiwać forum. No i wyszło, że należy się upominać o rejestrowane przesyłki.
No nic. Moja strata jeśli dwie następne przesyłki nie dojdą. Bo nawet jeśli mój zakup odbył się przez PP to co z tego skoro nie mogę udowodnić, że przesyłka nie dotarła? Dobrze rozumuję? Nie mam co liczyć na zwrot kasy przypadku zaginięcia nierejestrowanej przesyłki?
Na przyszłość.
Jakie są odpowiedniki listu poleconego priorytetowego w USA i UK?:)
Swoją drogą przydałby się tu przylepiony wątek dotyczący przesyłek. Bo informację są rozsiane po różnych wątkach (i tak wszystkich nie przeszukałem).
Pozdrawiam
28-06-2011 21:59
W USA mozna polecic kazda przesylke za $ 11.50 (zagraniczna) (odszkodowanie w okolicach $40 - zalezy od kursu euro) ale proszac o wysylke ekspresem lub flat rate medium lub flat rate large box ktore zawieraja wliczone w cene ubezpieczenie lub mozna takowe ubezpieczenie wykupic.
Sa to przesylki drozsze wiec nie zawsze oplaca sie.
szczegoly: www.usps.com
Uwaga: flat rate small box i flat rate envelope nie otrzymuja numeru do sledzenia i nie sa ubezpieczone.
W Paypal zasada jest bardzo prosta: za dostarczenie towaru odpowiada sprzedawca. Kropka.
Jesli przesylka do ciebie nie dotrze - otrzymasz odszkodowanie od Paypala.
Do sprzedawcy nalezy udowodnienie ze ja wyslal, nie do ciebie ze jej nie otrzymales
29-06-2011 08:27
Dobrze jest życ w zgodzie z listonoszem w rejonie(życ w zgodzie znaczy dawac na piwko)
29-06-2011 12:29
uk
royal mail international signed for lub airsure
signed for - tracking UK (potem możesz śledzić na stronie poczty polskiej, jeśli nie dojdzie zadzwonić do działu reklamacji poczty przesyłek zagranicznych 225481196; podpis po otrzymaniu przesyłki, priorytet
airsure - ma wszystko co signed for + traking za granicą
06-07-2011 20:31
Dziękuję za odpowiedzi.
Chciałem tylko dodać, że doszły wszystkie przesyłki:)
Pozdrawiam