25-02-2012 13:27
Witam,
Pytania mam dwa, o dwie rożne transakcje.
Chciałabym zakupić lampę UV LED (kosmetyczną jak tu http://www.ebay.pl/itm/200718431193?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649) o wartości około 80$ (z przesyłką) z Hongkongu i lakiery do paznokci za około 100$ (z przesyłką) z USA.
Wszystkie zakupy są na użytek prywatny.
Interesuje mnie jakie poniosłabym datkowe koszty w obu przypadkach.
Próbowałam szukać jakichś informacji na stronie UC ale nawet nie wiem do jakiej taryfy celnej przypisać te produkty.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje
26-02-2012 13:28
w jednym i drugim przypadku teoretycznie cła nie zapłacisz, bo wartość nie przekracza 150 euro, ale to zalezy od kontrolującego UC, VAT raczej też nie
tutaj zapytaj informacja.celna@mofnet.gov.pl
15-03-2012 20:03
Po pierwsze chciałam podziękować za udzielenie mi odpowiedzi na moje pytanie.
W drugiej kolejności chciałam sie podzielić wrażeniami po zakończonych transakcjach.W obu przypadkach wszystko zakończyło się wyjątkowo szybko (spodziewałam się dłuższzego okresu oczekiwania, czasem trzeba tyle czekać na przesyłki krajowe) i szczęśliwie.
Pierwsza paczka zamówiona z Hongongu 29 lutego przyszła do mnie 12 marca (oznaczona wg Poczty Polskiej jako list polecony chociaż gabaryt pudełka na buty) bez dodatkowych kosztów (cło, vat). Druga przesyłka zamówiona 4 marca z USA (Priority Mail Internationa, sprzedawca wysłał ją 8marca) przyszła 15 marca, również bez przygód w Urzędzie Celnym.
Życzę wszystkim takich zakupów.
16-03-2012 00:08
dziekujemy za podzielenie sie wynikami transakcji