Pitney Bowes ponowna dostawa

Witam.

Ostatnio spotkała mnie niemiła sytuacja. MIanowice zamówiłem paczkę z USA, była objęta programem wysyłki międzynarodowej. 

Wszystko było dobrze, do czasu aż paczka dostała się w ręce DPD. Skorzystałem z opcji DPD pick-up. I tutaj pojawił się problem. Najwyraźniej w tym punkcie, postanowili odmówić odbioru paczki. DPD od razu postanowiło zwrócić paczkę do nadawcy (w tym wypadku Pitney Bowes). Ebay przesłał mi maila o tym że zakupiony przedmiot nie mógł zostać dostarczony. W tym samym mailu załączony był link "Zweryfikuj adres dostawy" po to aby Pitney Bowes jeszcze raz wysłało paczkę. Skorzystałem z tej opcji, jednak nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej. Paczka na ten moment jest z powrotem u nadawcy.

I tutaj mam pytanie: Czy ktoś spotkał się kiedyś z taką sytuacją. I jeśli tak, to ile zajęło Pitney Bowes ponowne wysłanie przesyłki.

Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Pitney Bowes ponowna dostawa

Tutaj napiszę, gdyż osobiście spotkała ostatnio podobna sytuacja.

W skrócie, zamówiłem jeszcze pod koniec ubiegłego roku jeden przedmiot z UK z wysyłką z programu GSP. Paczka z tym przedmiotem bez problemu dotarła do Polski, ale tak się złożyło, że dostawę tej paczki realizowaną przez DPD miałem mieć w dniu 8 stycznia br. i akurat wiedziałem, że tego dnia nie będzie mnie w domu, żeby był możliwy odbiór tej paczki, więc stwierdziłem, że skoro DPD umożliwia przekierowanie paczki do punktu DPD Pickup i pozostawienie tej paczki w punkcie tego samego dnia, to skorzystałem z tej opcji, wybierając najbliższy punkt odbioru, z którego nie raz korzystałem lokalnie i nie sprawiało to problemu. 

I tu zaczęły się kłopoty, wybrany przeze mnie punkt odbioru prawdopodobnie albo odmówił przyjęcia paczki albo kurier w punkcie nikogo nie zastał. Niestety, w DPD nie było po ustawieniu przekierowania paczki możliwości, żeby mógł ponownie przekierować na pierwotny adres ani cokolwiek zmienić np. dnia doręczenia. Co zrobiło DPD? Zwróciło tą paczkę do nadawcy (nie wiem w tej sytuacji do kogo tak naprawdę jest zwracana paczka, czy bezpośrednio do sprzedawcy czy do centrum wysyłkowego w UK obsługiwanego przez Pitney Bowes, który tą paczkę na mój pierwotny adres wysłał) zamiast podjąć jeszcze raz doręczenia tej paczki.

Od tego momentu mija tydzień, a według trackingu DPD paczka jest aktualnie w Holandii, a z kolei tracking od Pitney Bowes fałszywie oznaczył paczkę jako dostarczoną, pomimo tego, że tej paczki nie dostałem.

Mam w takiej sytuacji pytanie, do jakiej firmy się odezwać w tej sprawie? Szukam jakiegokolwiek kontaktu.

Rozmawiałem kilka dni temu z DPD Polska, ale tam w takiej sytuacji mieli już związane ręce i nic nie mogli z tym zrobić. Od Ebay również nie dostałem jakiegokolwiek maila o tym, że paczka nie mogła zostać dostarczona.

Sprzedawca został powiadomiony przeze mnie o tej sytuacji, lecz to co się wydarzyło, co opisuję, absolutnie nie jest jego winą.

Jakby komuś posłużyło, to podaję numery trackingowe:

Pitney Bowes: UPAAH000000080800437

DPD: 05162186270540

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź