Kupno oryginalnych rzeczy w chinach .

Witam,

Czy miał ktoś przypadek, że służby celne zabrały paczkę z powodu, że w środku znajdował się jakiś markowy przedmiot ?
Na stronie "Pomoc" można przeczytać taką informację :

"Właścicielom znaków towarowych i artykułów markowych przysługują prawa zgodnie z polskim prawem o znakach towarowych, które chronią przed importem towarów przeznaczonych do dystrybucji w innym kraju (nie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego). Import takich towarów do Polski bez pisemnej zgody może być złamaniem prawa (nawet jeśli towar jest oryginalną kopią i może być rozprowadzany w innym kraju)."

Jeśli o mnie chodzi, chciałem kupić tani przedmiot a mianowicie sznurówki do butów. Czy może być z tym jakiś problem ?

Pozdrawiam
Wiadomość 1 z 3
ostatnia odpowiedź
2 ODPOW. 2

no nie wiem czy celnicy akurat orietnuja sie w zakresie markowych sznurowek 😛 ja bym kupil w koncu to nie jakis drogi sprzet czy ciuchy...
Wiadomość 2 z 3
ostatnia odpowiedź

O to chodzi, że ja już zakupu dokonałem i zapłaciłem . Sznurówki kosztowały 4 $ , więc nie jest to jakaś astronomiczna kwota, aczkolwiek po przeczytaniu działu "pomocy" lekko mnie zaskoczyło to, co przeczytałem . W kwietniu otrzymałem dużą paczkę markowych ubrań z USA i nie było przy odprawie celnej żadnych problemów. Z drugiej zaś strony na jakimś forum internetowym jeden z użytkowników żalił się, że zakupił 5 par butów nike z Chin i zostały zniszczone , bo w paczce znajdowały się "treści niedozwolone" . Na stronie Izby Celnej nie można znaleźć żadnych konkretnych informacji na ten temat .
Wiadomość 3 z 3
ostatnia odpowiedź

Wpisz nazwę produktu