20-11-2013 10:40
Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem eBay'a, aktualnie czekam na weryfikację konta. Mam pytanie dotyczące sprzedaży za granicę - koniecznie trzeba uzyskać pierw 10 pozytywnych komentarzy oraz mieć aktywne konto od 90 dni (przy okazji - gdzie mogę sprawdzić, kiedy nastąpiła rejestracja - i czy od daty rejestracji jest liczone te 90 dni, czy od daty pierwszej aukcji?) Kolejne pytanie - co robicie w przypadku klienta biznesowego z UE? Wystawiacie fakturę 0% i zwracacie się do US o zwrot podatku?
20-11-2013 13:49
I tutaj pies pogrzebany... Dopiero po uzyskaniu 10 komentarzy na Twoim koncie utworzy się tak zwana tabela wskaźników ( w zakladce Konto sie pojawi). No, ale jak juz ja będziesz mieć to tabela ta pokazuje całkiem sporo miedzy innymi jest sekcja o nazwie '
Wszystkie Twoje transakcje' które pozwoli Ci sprawdzić na szybko kiedy sprzedano pierwszy przedmiot w zależności od serwisu czyli Global, UK,US oraz DE.
21-11-2013 15:25
Jeżeli przez pojęcie "klient biznesowy" rozumiesz FIRMĘ, która posiada NIP UE (należy sprawdzić czy faktycznie posiada, bo może tak być że sobie poda byle co a ty już będziesz myślał, że jest ok) to możesz wystawić fakturę 0%. Jak nie to normalna faktura.