16-06-2021 18:43
Dowiedziałem się, że od 14.06.2021r. Ebay nie będzie wystawiał Faktur za pobierane od sprzedawców opłaty (prowizje od sprzedaży, abonament za sklep, opłaty za wystawianie itp.).
Dotychczas na koniec miesiąca Ebay wystawiał Fakturę w Euro na której był mój NIP więc wszystkie te opłaty szły w koszty.
Teraz, po wprowadzeniu nowych płatności można wygenerować raport za wybrany okres.
Natomiast nie mam pewności czy opłaty wymienione na takim raporcie będzie można wrzucać w koszty działalności.
Wygenerowałem taki przykładowy raport ale nie ma na nim ani nazwy firmy ani NIP.
Czy ktoś interesował się już tą kwestią i czy opłaty z takiego raportu będzie można wrzucać w koszty działalności.
17-06-2021 02:06
Mam ten sam problem. W jaki sposób bez faktury odprowadzić vat w Polsce od usługi importu tj. od prowizji i innych opłat EBAY.
17-06-2021 19:24 — edytowano 17-06-2021 19:26
jeśli ebay nie wystawia FV to znaczy, że nalicza VAT (a powinno być 0% przy imporcie)?
Dziwna sprawa, a na jaką podstawę prawną się powołują?
// Nie mam konta firmowego na Ebay, ale podatkami się interesuję.
19-06-2021 20:29
"Jeśli eBay przetwarza Twoje płatności, będziesz otrzymywać fakturę miesięczną w nowej formie."
Opis jak pobrać fakturę (na dole strony):
https://ocsnext.ebay.pl/ocs/cusr?query=3459&levelHierarchy=2a2a4
05-07-2021 17:21
Jak wogóle ogarniasz księgowanie z tego badziewia płatności? Nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać. To wszystko jest nieczytelne, bez faktur. Bez kursów walut. Wiadomo księgować muszę w złotówkach. TO cudactwo przelicza mi dolara na euro / wiadomo jestem na tym finansowo w plecy już/ ale ja muszę mieć kurs na złoty. Po NBP będzie zawyżone wszystko. Na konto wpływają resztki. jak to ogarnąć?