09-01-2012 09:41
Witam,
mam pytanie: jaka kwote maksymalna mozna posiadac na koncie osobistym, aby PayPal nie zaczal podejrzewac, ze prowadze dzialanosc gospodarcza ktora nie jest zarejestrowana.
Otoz posiadam na koncie pewna dosc poakzna sume pieniedzy i dzis rano, po odpaleniu konta PayPal, widniala na stronie aktualizacja konta, gdzie poproszono mnie o potwierdzenie, jakim podmiotem jestem: konto osobiste (tutaj w nawiasie bylo napisane, ze nie jestem zarejestrowany jako podmiot prawny nigdzie etc.), potem byla opcja wlasnie konta rozszerzonego/dzialanosci oraz cos jeszcze.
Oczywiscie wybralem opcje nr 1 ale od razu przypomnialo mi sie to, o czym mowil moj znajomy, ze PayPal, po przekroczeniu pewnej sumy, moze inwigilowac.
Czy ktos z was posiada niezbedne informacje na ten temat?
10-01-2012 15:33
sam sobie sprawdź jakie masz moje konto -> opis kliknij wyświetl limity
10-01-2012 21:36
Nie ma żadnej inwigilacji ani ze strony PayPal ani US.
Po przekroczeniu 2,5k euro lub równowartości konto zostaje objęte ograniczeniem, które zostaje zdjęte po przesłaniu dowodu tożsamości i zamieszkania o ile dobrze pamiętam.
To jest praw UE mające na celu monitorowac ewentualne próby prania brudnych pieniędzy.
Bez obaw, dostarcz kwity i ciesz się kasą na koncie.
pozdr
12-01-2012 01:54
Ok, czyli po przekroczeniu 2,5 tys. Euro konto zostaje ograniczone. Jak to sie ma do tego, ze w pewnym momencie trzeba rozszerzyc konto do statusu konta rozszerzonego? Jest w ogole taka obligacja po przekroczeniu danej sumy?
12-01-2012 15:06
Nic nie wiem na temat konta rozszerzonego.
Wspomniałem tylko o regulacji dotyczącej wymogu dostarczenia dowodu zamieszkania oraz potwierdzenia tożsamości w przypadku zbliżania się/przekroczenia kwotry równoważnej 2,5 k euro
pozdr
12-01-2012 19:02
jak bedziesz sprzedawał to tak, jeśli nie nic nie musisz robić, faksujesz tylko na podany numer potrzebne dokumenty tak jak napisał sir.vis nic więcej
18-11-2013 14:00
Sir.vis - a teraz juz tak zapytam glupio bo zaciekawilo mnie to: nap. jesli ktos przelalby mi na PayPala jenorazowo kilka tysiecy $ to czy nie wzbudziloby to zainteresowania ze strony osob monitorujacych przychody i nie ciachneliby mnie za podejrzenie o praniu brudnej forsy? Bo mnie ciagle wydaje sie troche malo prawdopodobne, zeb przy wiekszych wplatach/sumach nie chcieli sie przyczepiac i tylko prosili o weryfikacje danych osobowych.