anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy ktoś robił domową kiełbasę i może coś doradzić?

Mam w planach zrobić swoją pierwszą kiełbasę w domu. Mam maszynkę, jelita też już zamówiłem, ale zastanawiam się nad jakąś wędzarnią. Czy opłaca się inwestować w coś porządniejszego, czy na start wystarczy coś prostego? I jak ogólnie wygląda kwestia drewna do wędzenia?

Wiadomość 1 z 2
ostatnia odpowiedź
1 ODPOWIEDŹ 1

Czy ktoś robił domową kiełbasę i może coś doradzić?

Też miałem ten dylemat, jak się pierwszy raz za to zabierałem. Na początku myślałem, że wystarczy coś najprostszego, ale potem zacząłem czytać i jednak lepiej było zainwestować w coś bardziej przemyślanego. Dużo zależy od tego, czy chcesz tylko spróbować, czy serio się w to wkręcisz. U mnie się okazało, że to wciąga, więc nie żałuję zakupu. Zajrzyj sobie na https://pietrzykwedzarnie.eu/ – tam mają naprawdę dużo opcji, od mniejszych po całkiem konkretne modele. No i fajnie opisują, z jakiego drewna korzystać i do czego najlepiej się nadaje. Na stronie jest sporo informacji, więc można się trochę doedukować przed pierwszym podejściem. To drewno naprawdę robi różnicę w smaku. Nie trzeba od razu brać największej wędzarni, ale warto przemyśleć, jak często zamierzasz z niej korzystać.

Wiadomość 2 z 2
ostatnia odpowiedź