04-01-2022 14:39
Witam,
Zauważyłem, że jak dokonuję zwrotu płatności za pojedynczy produkt nie całe zamówienie nie otrzymuję zwrotu prowizji. Lub jeśli jest zwrot to gdzie mogę to sprawdzić?
Patrzyłem w płatnościach w panelu sprzedawcy i nie ma.
Podkreślam, że jak anuluję całe zamówienie to prowizja jest zwracana i jest o tym informacja. Jednak przy anulowaniu części zamówienia już nie widzę zwrotu nadpłaconej prowizji
Pozdrawiam
04-01-2022 18:27
Zwracana jest tylko prowizja od sprzedazy (te 10% w wielu wypadkach).
Dlatego widzisz zwrot gdy anulujesz cala transakcje.
Prowizja od przyjecia pieniedzy nie jest zwracana.
Dlatego nie widzisz zwrotu bo prowizja za sprzedaz jest zatrzymana przez Ebay a za przyjecie zaplaty ne zwracaja. Pisza o tym gdzies w pomocy.
04-01-2022 19:44
Chyba jednak nie do końca tak jest.
Piszą że zwracają - fotka poniżej, to są szczegóły zamówienia gdzie miał miejsce częściowy zwrot kwoty- brak towaru (nie całe anulowane zamówienie). Jednak nigdy nie widziałem tych zwrotów w moich rozliczeniach i to jest dla mnie niejasne. Oczywiście napisałem do Ebaya prośbę o wyjaśnienie, tak że zobaczymy.
04-01-2022 22:27
Zwracaja tylko czynnik zmienny. Nie zwracaja oplaty stalej. Ale to tylko przy calkowitym anulowaniu transakcji
W przypadku czesciowego zwrotu - zwrot nie przysluguje
"Nie kwalifikujesz się do zwrotów opłat w żadnej z następujących sytuacji:
Zwracasz pieniądze kupującemu poza serwisem eBay
Wysłałeś(łaś) kupującemu częściowy zwrot pieniędzy
Zostaliśmy poproszeni o pomoc przez Ciebie lub kupującego i sprawa zakończyła się zwrotem pieniędzy kupującemu"
05-01-2022 13:12
Ok, teraz faktycznie widzę, dzięki za pomoc.