rozpoczęcie sprzedaży

Witam, czy jest możliwość abym rozpoczął sprzedaż artykułów w dropshippingu w Wielkiej Brytanii na działalności nierejestrowanej z Polski? Czy dobrze rozumiem że jeżeli znajdę hurtownie na terenie UK i będę sprzedawał tylko na ebay, tylko do klientów niebiznesowych, to nie muszę się rejestrować do vat w UK, bo będzie go za mnie odprowadzał ebay? Ominą mnie również takie rzeczy jak posiadanie numeru EORI przy imporcie który wydają tylko przedsiębiorcą. Chciałbym tylko się nauczyć trochę a potem założyć spółkę LTD. Na razie interesuje mnie tylko czy to jest możliwe

Wiadomość 1 z 4
ostatnia odpowiedź
3 ODPOW. 3

rozpoczęcie sprzedaży

Zacznij sprzedawać.

Drop shipping jest sprzeczny z zasadami eBay bo wymagają abyś był w posiadaniu artykułów które sprzedajesz ale nikt się nie dowie jeśli nie będziesz tego ogłaszał. Wystaw aukcję ale pamiętaj, ważne, abyś dostosował czas dostawy w zależności od lokalizacji hurtowni. Niepożądanym jest abyś otrzymywał od kupujących reklamację w postaci otwierania sporu na eBay o niedostarczenie przedmiotu w obiecywanym czasie. Spójrz co czynią Chińczycy: ustalają czas dostawy na miesiąc lub dwa. Kupujący nie mogą otworzyć sporu zanim data dostawy nie minie. Korzystam z dropshippingu ale jako jedna z gałęzi mojej działalności na eBay. Jest to ryzykowna działaność ponieważ nie masz wpływu na czas dostawy oraz jakość artykułów. Pamiętaj aby nigdy nie poinformować eBay że sprzedajesz w tym systemie. Mogą zablokować ci konto. Tak czy inaczej, aby się zabezpieczyć, już teraz, utwórz z dwa konta na eBay z których będziesz mógł korzystać jeśli będzie problem z tym oryginalnym. Służę radą na priv.

Nie martw się o podatki. Tym zajmuje się w 100% eBay. Doliczą podatek kupującemu w zależności od jego adresu do wysyłki. Ty nie masz z tym nic wspólnego i nie masz na to żadnego wpływu. Nie musisz się nigdzie rejestrować. Jeśli twoja sprzedaż przekroczy pewien próg (w każdym kraju zamieszkania jest on inny) to eBay zawiadomi skarbówkę. Wtedy poprosisz księgowego aby podał to w corocznym PIT. Ale tylko wtedy gdy eBay zgłosi. Nie zgłaszaj się na ochotnika (chociaż możesz) ponieważ dlaczego miałbyś dobrowolnie wspomagać rządowe wydatki które nie zawsze są zgodne z twoją wolą.

Tak czy inaczej na priva jeśli trzeba pomocy. Zawsze jestem gotowy pomóc 

Wiadomość 2 z 4
ostatnia odpowiedź

rozpoczęcie sprzedaży

Dziękuję bardzo, podziwiam wiedzę, pewnie w przyszłości pojawi się jeszcze wiele pytań, dlatego chętnie skorzystam z każdej pomocy, czy to darmowej czy nawet płatnej, wspaniale by było mieć takiego mentora

Wiadomość 3 z 4
ostatnia odpowiedź

rozpoczęcie sprzedaży

Jeszcze takie małe pytanie, bo dowiedziałem się że można korzystać z takich narzędzi jak ZIK który podaje mi listę produktów które dobrze się powinny sprzedawać i tam mogę ustawić dostawy tylko z amazon, tylko nie wiem z jakich krajów byłaby ta dostawa i czy można wybrać tylko jeden kraj dostaw. Czytałem że dla produktów do 135 funtów, będą one również podlegały opodatkowaniu w punkcie sprzedaży. Czy to znaczy że jeśli odpowiednio dobiorę czas dostawy, tak aby zdążyło przyjść nawet z innego kraju, to mogę wystawiać także bezproblemowo produkty zza granicy poniżej 135 funtów?

Wiadomość 4 z 4
ostatnia odpowiedź