06-06-2016 16:24
Witam
Mam pytanie ,
Mianowicie mam wysłać przedmiot do USA.
Naczytałem się o oszustach itp itd że niby wpłacają potem wycofują wpłatę bo napisali do ebay że nie dostali przesyłki - tego chcę uniknąć.
Do rzeczy czytałem że ludzie przeważnie wypisują blankiet CN22 ( ten zielony ) jako podarunek i wartość 10-15$
też tak robiłem dodatkowo pomarańczowy blankiet CN07 potwierdzenie odbioru.
Czy tyle wystarczy do wysyłki?
10-06-2016 00:12
CN22 to deklaracja celna, która powinnienes nakleic, cn07 nie wypełniaj tego wgl bo hajs wyrzucony w błoto to ekstra kosztuje 4 zyla a zwrotka moze wgl nie wrócic bo gdzies po drodze zaginie lub przyjsc ze sporym opoznieniem
a od jakiegos roku albo i dluzej listy polecone wysyłane z zagranicy nie sa juz rejestrowane w usej i ich na trackingach nie widac, widac tylko do momentu opuszczenia polskiego terytorium
rejestruja global express co w przypadku wysyłki do USA to kosz 41 zyla (do 350g)
jesli wyslesz listem poleconym masz otwarta sprawe jak w banku
13-06-2016 17:25
Zawsze nadaję list polecony priorytetowy z potwierdzeniem odbioru
zawsze wszystko mam OK i one wracają zwrotki
A skąd takie założenie że mam otwartą sprawę jak w banku ?
Jak 41 zł to to jest ok 10 $ a zawsze mnie 6 $ kosztowało to spora różnica ;/ przy nie drogich produktach.
Masakra.
Na przyszłość dzięki będę wysłał tym global express
14-06-2016 08:13
Dziękuję za wyjaśnienie , wszystko jasne.
Pozdrawiam
13-10-2016 22:25
Witam , Tak , w zupełności tyle wystarczy do wysyłki. Paczka frachtem morskim około 35 dni. Ani dnia mniej. Napisz o tym do kupującego zanim otworzy roszczenie , spór ,itp. Ochrona PayPal i Ebay wspomina o maxymalnym czasie dostawy 30 dni. Trzymaj potwierdzenie nadania paczki i dodaj numer przesyłki. System monitorngu jest faktycznie bardzo wolny i aktualizowany z 2 dniowym poślizgiem.Paczka będzie widoczna w momencie dostarczenia do Urzędu Celenego w USA. Co do kupujących zgadza się . Bardzo częste przypadki cofania platności lub podawania ,że przedmiot niezgodny z opisem aukcji. Wszystko zależy na kogo trafisz . Na cwaniaka czy na normlanego. Napisz jaką paczkę wysłałeś? Ekonomiczna czy Priorytet. Co do podania wartości paczki zrobiłes błąd. Taka paczka w razie zaginięcia lub zagubienia możesz dostać co najwyżej tę kwotę ,którą podałeś. Pozdrawiam
23-11-2017 21:49
23-11-2017 23:44