Nie wiem czy mogę zaufać sprzedawcy

Witam. Znalazłem aukcje na której sprzedawany był laptop w bardzo korzystnej cenie jednak opis przedmiotu był niepełny, jedyna forma płatności to przelew a wysyłka do wszystkich kraji kosztowała tyle samo. Jednak po przeczytaniu opini o sprzedającym zauważyłem że jego pierwsze tranzakcje odbyły się już w 2003 roku (opini było tylko 25)więc postanowiłem zalicytować. Niestety aukcję przegrałem ale kilkanaście minut puźniej dostałem ofertę drugiej szansy z której skorzystałem. Jednak boję się wysłać pieniądze ponieważ mam zrobić przelew do takiego banku: CHINA MERCHANTS BANK XI'AN... w walucie CHF a przedmiot jest ponoć wysyłany z niemiec. Więc zastanawiam się co mogę zrobić aby upewnić się że prowadzę tranzakcję z realnym sprzedającym, który mnie nie oszuka?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (3)

Odpowiedzi (3)

nic nie musisz robic. Ebay ci nic nie zrobi. Po prostu poszukaj laptopa gdzie indziej wybierajac aukcje oferujace Paypal i zabezpieczenie Paypala. Przy zachowaniu pewnych zasad zakupy na Internecie moga byc calkiem bezpieczne. Zastosuj ponizsze dwie zasady i twoj zakup ma szanse byc udanym w 99,99%. 1. Poddaj druga strone krytycznemu testowi i zwroc uwage na: brak kontaktu telefonicznego -1 brak responsywnosci -4 kulejaca komunikatywnosc -3 nieprofesjonalizm strony -1 niedopracowanie strony -1 nieduza ilosc komentarzy (ponizej 50) -1 obecnosc komentarzy negatywnych (szczegolnie ostatnio) -1 nieustabilizowana firma -1 brak obecnosci sklepu na Ebay czy innym portalu -1 nie pobieranie podatku -1 nienormalne koszty wysylki, pakowania i za manipulacje -1 brak spcjalizacji w artykule -1 brak gwarancji zwrotu, rekojmy -3 lokalizacja w kraju wysokiego lub podwyzszonego ryzyka -3 brak akceptacji karty kredytowej -2 niepowazny nick -3 aukcja wydaje sie byc okazja -1 aukcja artykulow niematerialnych –5 w opisie historia lapiaca za serce -5 Im wiecej z powyzszych warunkow odpowiada przyjetym standardom tym mniejsze ryzyko oszustwa. Punktacja ponizej – 5: obchodz z daleka. 2. Płac Paypalem Paypal oferuje “PayPal Buyer Protection” o ktorym mozna poczytac tutaj: https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?PPREDIRECT=XGUfFPQLR47wkcyX2IROICn_NbYMyisIasQgE-OhtW541-_x... Paypal nalezy do jednej z najbezpieczniejszych metod zaplaty na Internecie. Jest szczegolnie bezpieczny jesli chodzi o aukcje Ebay ale nalezy zwrocic uwage czy sprzedawca oferuje gwarancje “Paypal Buyer Protection”. Opcje ta jest latwo znalezc nawet bez znajomosci zadnego jezyka poniewaz obecnosc jej jest sygnalizowana: 1. Poprzez obecnosc tarczy przy tytule aukcji w liscie wynikow poszukiwan, 2. Na stronie aukcyjnej w strefie informacji o sprzedawcy (w prawym gornym rogu). Placac karta korzystasz tez z zabezpieczen oferowanych przez operatora tej karty. Skontaktuj sie z operatorem karty aby uzyskac informacje czy i jakiego rodzaju zabezpieczenia ci przysluguja w razie dysputy ze sprzedawca. Przeszukiwanie Ebay z wlaczona opcja (wyszukiwanie zaawansowane): ”Przedmioty z opcją płatności PayPal “ lub po angielsku “ITEMS LISTED WITH PAYPAL” pomaga w spotkaniu sprzedawcow ktorzy zapewniaja maksimum bezpieczenstwa kupujacemu. http://search.ebay.pl/ws/search/AdvSearch?sofocus=bs&sacat=-1&catref=C5&sspagename=h:h:advsearch:CA&...
Czyli co mam teraz zrobić? Nie mam żadnego doświadczenia z ebay ani kupowaniem przez internet za granicą ale całkiem spore z innym serwisem aukcyjnym gdzie zawsze płaciłem przelewem i tylko raz mnie oszukano w sytuacji podobnej do tej czyli cena dużo tańsza niż normalne i kilkanaście komentaży pozyttywnych ale tutaj konto ma już kilka lat co wzbudziło moje zaufanie. Teraz nie mam pojęcia co zrobić więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych kupujących teraz nawet już chętnie bym nie płacił ale nie wiem co ebay robi w takim przypadku?
to jest ta aukcja http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300338184985 bez wzgledu, gdzie sprzedajacy ma konto bankowe, a tym bardziej do takiego, jabym na Twoim miejscu wogule nie placil ani centa. a to dlatego, ze w razie zaginiecia przesylki ebay w tym wypadku nie pomoze, bo ebay pomaga tylko uzytkownikom placacym poprzez PayPal koniec kropka.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay