Nie wiem czy mogę zaufać sprzedawcy

Witam. Znalazłem aukcje na której sprzedawany był laptop w bardzo korzystnej cenie jednak opis przedmiotu był niepełny, jedyna forma płatności to przelew a wysyłka do wszystkich kraji kosztowała tyle samo. Jednak po przeczytaniu opini o sprzedającym zauważyłem że jego pierwsze tranzakcje odbyły się już w 2003 roku (opini było tylko 25)więc postanowiłem zalicytować. Niestety aukcję przegrałem ale kilkanaście minut puźniej dostałem ofertę drugiej szansy z której skorzystałem. Jednak boję się wysłać pieniądze ponieważ mam zrobić przelew do takiego banku: CHINA MERCHANTS BANK XI'AN... w walucie CHF a przedmiot jest ponoć wysyłany z niemiec. Więc zastanawiam się co mogę zrobić aby upewnić się że prowadzę tranzakcję z realnym sprzedającym, który mnie nie oszuka?
Pokaż cały temat
nic nie musisz robic. Ebay ci nic nie zrobi. Po prostu poszukaj laptopa gdzie indziej wybierajac aukcje oferujace Paypal i zabezpieczenie Paypala. Przy zachowaniu pewnych zasad zakupy na Internecie moga byc calkiem bezpieczne. Zastosuj ponizsze dwie zasady i twoj zakup ma szanse byc udanym w 99,99%. 1. Poddaj druga strone krytycznemu testowi i zwroc uwage na: brak kontaktu telefonicznego -1 brak responsywnosci -4 kulejaca komunikatywnosc -3 nieprofesjonalizm strony -1 niedopracowanie strony -1 nieduza ilosc komentarzy (ponizej 50) -1 obecnosc komentarzy negatywnych (szczegolnie ostatnio) -1 nieustabilizowana firma -1 brak obecnosci sklepu na Ebay czy innym portalu -1 nie pobieranie podatku -1 nienormalne koszty wysylki, pakowania i za manipulacje -1 brak spcjalizacji w artykule -1 brak gwarancji zwrotu, rekojmy -3 lokalizacja w kraju wysokiego lub podwyzszonego ryzyka -3 brak akceptacji karty kredytowej -2 niepowazny nick -3 aukcja wydaje sie byc okazja -1 aukcja artykulow niematerialnych –5 w opisie historia lapiaca za serce -5 Im wiecej z powyzszych warunkow odpowiada przyjetym standardom tym mniejsze ryzyko oszustwa. Punktacja ponizej – 5: obchodz z daleka. 2. Płac Paypalem Paypal oferuje “PayPal Buyer Protection” o ktorym mozna poczytac tutaj: https://www.paypal.com/pl/cgi-bin/webscr?PPREDIRECT=XGUfFPQLR47wkcyX2IROICn_NbYMyisIasQgE-OhtW541-_x... Paypal nalezy do jednej z najbezpieczniejszych metod zaplaty na Internecie. Jest szczegolnie bezpieczny jesli chodzi o aukcje Ebay ale nalezy zwrocic uwage czy sprzedawca oferuje gwarancje “Paypal Buyer Protection”. Opcje ta jest latwo znalezc nawet bez znajomosci zadnego jezyka poniewaz obecnosc jej jest sygnalizowana: 1. Poprzez obecnosc tarczy przy tytule aukcji w liscie wynikow poszukiwan, 2. Na stronie aukcyjnej w strefie informacji o sprzedawcy (w prawym gornym rogu). Placac karta korzystasz tez z zabezpieczen oferowanych przez operatora tej karty. Skontaktuj sie z operatorem karty aby uzyskac informacje czy i jakiego rodzaju zabezpieczenia ci przysluguja w razie dysputy ze sprzedawca. Przeszukiwanie Ebay z wlaczona opcja (wyszukiwanie zaawansowane): ”Przedmioty z opcją płatności PayPal “ lub po angielsku “ITEMS LISTED WITH PAYPAL” pomaga w spotkaniu sprzedawcow ktorzy zapewniaja maksimum bezpieczenstwa kupujacemu. http://search.ebay.pl/ws/search/AdvSearch?sofocus=bs&sacat=-1&catref=C5&sspagename=h:h:advsearch:CA&...
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay