Nie wiem czy mogę zaufać sprzedawcy

Witam. Znalazłem aukcje na której sprzedawany był laptop w bardzo korzystnej cenie jednak opis przedmiotu był niepełny, jedyna forma płatności to przelew a wysyłka do wszystkich kraji kosztowała tyle samo. Jednak po przeczytaniu opini o sprzedającym zauważyłem że jego pierwsze tranzakcje odbyły się już w 2003 roku (opini było tylko 25)więc postanowiłem zalicytować. Niestety aukcję przegrałem ale kilkanaście minut puźniej dostałem ofertę drugiej szansy z której skorzystałem. Jednak boję się wysłać pieniądze ponieważ mam zrobić przelew do takiego banku: CHINA MERCHANTS BANK XI'AN... w walucie CHF a przedmiot jest ponoć wysyłany z niemiec. Więc zastanawiam się co mogę zrobić aby upewnić się że prowadzę tranzakcję z realnym sprzedającym, który mnie nie oszuka?
Pokaż cały temat
Czyli co mam teraz zrobić? Nie mam żadnego doświadczenia z ebay ani kupowaniem przez internet za granicą ale całkiem spore z innym serwisem aukcyjnym gdzie zawsze płaciłem przelewem i tylko raz mnie oszukano w sytuacji podobnej do tej czyli cena dużo tańsza niż normalne i kilkanaście komentaży pozyttywnych ale tutaj konto ma już kilka lat co wzbudziło moje zaufanie. Teraz nie mam pojęcia co zrobić więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych kupujących teraz nawet już chętnie bym nie płacił ale nie wiem co ebay robi w takim przypadku?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay