Kurier czy paczka PP do UE?

Witam.

Mam pytanie. Czy jeżeli w wysyłce za granicę umieściłem opcję "Przesyłka zagraniczna - zwykła" to może to być przesyłka kurierska (innej firmy niż te, które umieszczone są w liście rozwijalnej - w tmm przypadku GLS)? Czy też ebay rozumie to jako "National Post" znaczy musi być nasza poczciwa Poczta Polska?

Pytanie drugie. Zdaje się, że druk paczki pcoztowej do UE i poza UE jest taki sam. Czy mam wypełniać tę deklarację celną z wymienianiem przedmiotów wysyłając do UE? Na chłopski rozum pewnie nie, ale pani na poczcie mi kazała i się zdziwiłem. Wolę się dopytać.

Z góry dzięki za info

Pokaż cały temat

Zdaje się, że druk paczki pcoztowej do UE i poza UE jest taki sam

tak

Czy mam wypełniać tę deklarację celną z wymienianiem przedmiotów wysyłając do UE? [...]

tak musisz, przy drukach na paczkę jest to obowiązkowe, i nie jest to wymóg tylko naszej poczty, ale poczty na całym świecie

Czy jeżeli w wysyłce za granicę umieściłem opcję "Przesyłka zagraniczna - zwykła"

to dotyczy tylko i wyłącznie listu ekonomicznego, niestety wybór opcji na ebay.pl jest od początku istnienia czyli od 2005 r bardzo ubogi, i oni w tym zakresie nie robią nic

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay