a widze że tylko tyle rzeczy małe paczki pewniej przechodza przez granice niż duże ,na tym urzędzie(bo to najczęsciej na niemieckim łapią i przekazują polakom(mi raz partie 12 rzeczy w polsc erozpakowali zapakowali i napisali przepakowane ponieważ źle byłazapakowana,przy ropakowywaniu ewidentnie widzieli co przepakowuja,a te dwie to na niemickim złapane ,bo tyle co mi wiadomo wszystkie paczki z poza europy śa kierowan edo jakiś dóch portów czy 3 w europie a potem dopiero n adocelowy adres) na tych urzędach ich jest mało a paczek jest tysiące wię cmałe raczej omijają na rzecz dużych )po z atm na tych serwisach minimaln ezamóiwenia sa chyb aod 2 czy 3tys. zł na naszenie wiem jak za 165$ mogłęś cos kupic) tak sie da n aebayu zkolei z ebay jak ci złapią to możes zpowiedziec kupowałes przez legalny serwis ,ni emogłeś sie spodziewaca skolei jak mówisz o złotych i srebnych to na madein chin ai na alibabie sa ale tam są o dtakich mini hurtowych zamówien np z 2tys zł co najmiej .Jeżeli jest złotym na tych serwisach to pradopodobienstwo oszustwa jes tnaprawde małe,skolei dziwi mnie tak mała kwota zamówienia i upieranie sie na western union (jedno z dwóch najpopularniejszych korzystancyh serwisów płatnościowych do oszustw )dobry i uczciwy sprzedawca ni eupiera sie przy okreslonej płatności ,a jedyni epzedstawia warunki że np western jest szybki a przelew wolny naprzykład to już jest podejrzane i pozostawia wybór kupującemu nie naciska.
generalnie :
jeżeli przez ebay chinski kupujesz i gościu ma dużó gwiazdek np500 do 1000 ma do 2 ,3 negów max i to warto spawdzić za co czy nie konkurencja albo jakiś wariat a jednoczesnie oferuje w aukcji przesyłki miedzynarodowe to jest uczciwy bo takich tam jest tylko paru:),jeżlei ma mało komentarzy i ma z 3 nego i oferuje coś to 100 bo 165$ tota srednia klasa tam ma takie wypłaty miesieczne np i i każdy może sie pokusic zwłaszcza że z tych 16$ minimum z 70 do 120$ tosa koszty pzesyłki ta więc on zarabi amoże z 20$ a tam to jest dużo)i tak to mniej wiecje wyczaiłem jak i na 2 doświadczeniach które mnie zmobilizowały doszukani ainformacji wiem to.jeżeli zamawias zbuciki lub odziez nawet i-poda do chetnie sie dorzuce i do 165$ to chetnie tam sie dorzuce,ale musiał bysprze zbank wysłąc i no i w banku zrobic kopie dowodu przelewu taka bankową zich piecżatkami imi przesłąc to chetnie si edorzuce koszta zrobienia tej kopi i wysyłki moge pokryć pisz na e-maila ja ci mojego wysyłam przez konto w e-bay bedzies zmiał tam gg email i skype możemy sie dogadac ,w razie czego mniejsza strata gotówki to mniejsze nerwy ,a szansa że tak amała paczka wpadnie śa naprawde minimalne ,wiem ze tak w czasch a to były niedawen z 6misiecy temu dopóki o ile mi wiadomo pwroadzono jakiś chyba 2% podaetek to wogl ei ebyło cła ani opłat te paczki tak szły a jeszcze te małe ,kupa tysiecy ośób ni ekorzysta zakupów w chinach bo si eboi a garstka co wie ż eot nie jest w cale takie ryzykowne (ze stanów jest dużówieksze ryzyko korzyst ana tm i to hurtowo sprowadza ja już bym dawno z tego korzystał tylko stracięm łąznie 6tys. złtych a na mojakieszeń tojest dużo nie mam kasy i nie zamawiam ale gdybym miął do bym bez namysłu zamawiał(Ryzyko jest zawsze ale to jest intrnet jak dobrze wyszukasz kontaky praktycznie go nie ma ,chinczycy to uczciwy naród chocprzy miliardzie zapewne ich tam jest dużó no al eprzy takiej sumie ludności 1000razy bardziej im bym zaufał niz amerykancowi np.tam takimi zamówieniami zajmują sie płotki które si emartwwiązeby jak najbardziej zwiększyć sprzedaż i byle tylko ni epodpasc bo szef mże wylac ,boja si eojałmuzne szczęsliwcy zarabiją 200$,i ni ebeda ryzykowali wałka zreszta wielu z nich (nie wszyscy )sa bardzo wierni szefowi i traktuja n aserio robote ,choć przykre z punktu moralnego bo kupując napędzasz niewolnicza gospodarke chin gdzie za słowa z apierdoły do więzien ludzi wsadzaja to o tyle zpunktu ekonomicznego tosa najtrafniejsze zakupy(tak wilece liberaln ai za prawami cżłowiekaUNIA EURPEJSKA )tak naprawde napedza swoja bogata gospodarke kosztem niewolniczej pacy w w chinach i afryce i wogle w azji .zalezy w jakim duchu zostałes wychowany i czy patrzysz z perspektywy ekonomiczn e czy etycznej.z punktu moralnego powinienes t eprodukty kupic po zwyzonej cenie w złodziejskiej korupcyjnej liberalnym rynku europejskim i dają czarobicpośrednikom w większości noa le zawsz ejest ten odsetek zwykłych ludzi któzy w tym tez zarobia zawsze to coś i możan dalej sobie wmawiać że swiat jest uczciwy zkolei zpunku ekonomicznego kupują c u nas dajemu z siebie robićjeleni bo tak naprawde tne produkt często można kupic 5 czy nawet 10 krotnie taniej pomimo że pprzesyłka jest bardzo droga kwesti a zjakiej strony patrzysz???? to już twój wybór.
bo z emna róznie tracąc te 6tys. straciłem wiare w wszelakąuczciwośc jeszcz espawy w sadzie któe mi wytoczyły molochy które sie zakopały w ustawac o znakach zastrsezonych a sami produkują wszystko w chinach i w azji zdzierajac i płacac biednym ludziom za 12/h ochłapy zktórych ledwo chleb kupuja to są własnie