Problem z wysyłką przedmiotów od tego samego kupującego z UK.

a-dek
Użytkownik
Witam, wygrałam 3 aukcje internetowe, u jednego sprzedającego, jedną po drugiej w tym samym niemalże czasie. Na aukcji napisane było, że koszt wysyłki to ok. 7 funtów. Wcześniej często kupowałam rożne przedmioty u różnych sprzedających i zawsze jeżeli ich rozmiary były niewielkie ( a są to trzy małe, nieusztywniane biustonosze) wysyłano je jedną paczką, ewentualnie sprzedający zaznaczał, że za każdy kolejny przedmiot trzeba dopłacić np. 1 funta. Tutaj sprzedający policzył mi koszty przesyłki oddzielnie do każdego przedmiotu, a kiedy poprosiłam o wysłanie ich razem i wytłumaczyłam, że zawsze tak wysyłają je inni i tego się spodziewałam, wyliczył koszty wysyłki jednej paczki na 17 funtów. A wiem, że tyle wysłanie jednej paczki nie kosztuje. Co mogę teraz zrobić?

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (7)

Odpowiedzi (7)

chinese honest website http://www.elertrade.com he is my old customer,and he will give you a satisfied answer.
meryibra
Użytkownik
No ale takie są właśnie zwyczaje na ebayu - uczciwe jest to, co jest zgodne z umową. Dlatego trzeba zawsze sześć razy przeczytać, zanim się zacznie licytować, a wszelkie wątpliwości, czy niejasności wyjaśniać przed licytacją. Niektórzy sprzedający za dodatkowy przedmiot doliczają niewielkie kwoty, ale są też tacy, którzy traktują każdą transakcję oddzielnie. Na naszym allegro są trochę inne zwyczaje, bo gdyby do każdego przedmiotu sprzedawca doliczał sześć zł za przesyłkę, to wiele by nie sprzedał. Jeżeli przy poprzednich zakupach nie miałaś problemów z wysokimi opłatami pocztowymi to miałaś szczęście, ale i trochę pecha, bo wytworzyłaś sobie trochę zbyt optymistyczny obraz ebayowych obyczajów. Ale, jak wcześniej pisałem, spróbuj dogadać się ze sprzedawcą w kwestii anulowania aukcji, bo nie ma sensu ryzykować negatywa - szczególnie, że formalnie racja jest po jego stronie, no a płacić za przedmioty, których się nie dostanie to trochę dołujące. No chyba, że naprawdę nie będzie innego wyjścia.
a-dek
Użytkownik
Problem polega na tym, że sprzedający zgodził się wysłać przedmioty jedną paczką, ale tłumaczy mi, że kosztuje to 17 funtów! A to nie prawda. Poza tym na swojej aukcji napisał, że koszt wysłania to 7,5 funta. Napisałam, że wiem, ile kosztuje przesyłka z Anglii i jest to niecałe 6 funtów, wtedy zmienił cenę na 12,5 funta za jedną paczkę, stwierdzając, ze wliczył sobie tam koszty pakowania. Moim zdaniem to nieuczciwe. Jeżeli podał cenę 7,5 funta, to już i tak doliczył 2 funty na zapakowanie przesyłki.
meryibra
Użytkownik
A kto powiedział, że przyśle trzy przesyłki :-)??? Najpewniej wszystko zapakuje do jednej. Na ebayu panują inne zwyczaje, niż na znanym nam krajowym serwisie aukcyjnym, którego nazwy nie wolno zresztą na tym forum wymieniać pod karą ebayowej klątwy. Dlatego, jeśli nie jest to wyraźnie napisane w opisie aukcji, trzeba pytać o koszty przesyłki, a już na pewno jeśli w grę wchodzi kilka przedmiotów. Co do Twojego pytania, to napisz do sprzedającego, że koszty przesyłki są tak wysokie, że chciałabyś unieważnić transakcję. Istnieje możliwość ugody pomiędzy kupującym i sprzedającym, która powoduje, że aukcję uznaje się za niebyłą i ebay nie obciąża sprzedającego prowizją od sprzedanych przedmiotów. Możesz zaproponować zwrot opłat za wystawienie aukcji. Płacenie za przedmioty, których nie otrzymasz, to już ostateczność, którą można rozważać, jeśli wszystkie inne próby rozwiązania sytuacji zawiodą. Logicznie rzecz biorąc (pamiętając wszelako o tym, że logika nie zawsze dobrze się sprawdza w tzw. "życiu społecznym"), jeśli zapłaciłabyś za kupione przedmioty, to bedą należały do Ciebie i możesz poprosić sprzedającego, żeby je ulokował w najbliższym koszu na śmieci. Ale spróbuj na początek porozumieć się co do unieważnienia aukcji.
a-dek
Użytkownik
Tak, wiem że powinnam się spytać, ale sprzedawcy są zazwyczaj bardzo mili i nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy. Tym bardziej, że sama czasami sprzedaję coś na Allegro i wiem, ze łatwiej jest wysłać do kogoś jedną paczkę niż 3. Wiem, ze to zależy od uprzejmości sprzedawcy. A jeżeli zapłacę za te przedmioty, ale za wysyłkę nie, bo napiszę, że ich nie chcę, to czy sprzedawca będzie mógł stwierdzić, że nie zapłaciłam mu? Czy wystarczającym dowodem jest ślad na koncie paypal? Czy nadal mogą mi zablokować konto? Według regulaminu trzeba zapłacić za wylicytowane przedmioty, ale jeżeli ktoś nie chce, to chyba nie musi płacić za przesyłkę?
Mo ja rada jest taka, że naprzód się pyta przed a potem się kupuje to po pierwsze. Po drugie jeśli na aukcji nie ma kwoty podanej za dodatkowy przedmiot, płacisz za każdą aukcję z osobna. To jest dobra wola sprzedających, że tak wcześniej postąpili jak postąpili. A po trzecie wysyłka jest Royal Mail International Signed-for tzn. rejestrowana, polecona. Dostałaś ponad 3,00 GBP zniżki. Pozdrawiam
meryibra
Użytkownik
Nic nie możesz zrobić. Zawsze trzeba o takie rzeczy zapytać sprzedającego zanim zaczniesz licytację.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań