Problem z urzedem celnym

Witam. Wygralem 7 paczek z 275 na tej aukcji: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=320183317267&ssPageName=STRK:MEWN:IT&ih=011 Dostalem zawiadomienie od urzedu celnego, ze przyszly paczki, jednak nie bylo to 7 paczek po 2kg tylko 14 po 1kg. Kazali mi przedstawic wydruki z paypala i ebaya. W podsumowaniu zamowienia na ebay`u i paypalu mam wyraznie zaznaczone, ze zaplacilem za 7 paczek. To, ze to ma byc lacznie 14kg i okolo 320 plyt nie, to jest tylko w opisie aukcji. Urzad celny nie ma ode mnie dokumentow, ktore by stanowily upowaznienie do wydania mi 14 paczek, moge otrzymac tylko 7. Wystarczy jesli bede mial jakis dokument swiadczacy o tym, ze mialo to byc taka waga lub tyle sztuk. Jak mam sie ratowac? To, ze mi sprzedajacy wysle maila, ze wyslal w ten sposob to im to nie wystarcza. Czy Ebay jest mi jakos wstanie pomoc? Nie wiem nawet jak sie z nimi skontaktowac poniewaz nie ma nigdzie takiego tematu, zeby moc wyslac im wiadomosc.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (9)

Odpowiedzi (9)

wierzba86
Użytkownik
Mozecie mi podac nr do urzedu celnego. bo sadze ze moja paczka zostala zatrzymana na granicy ale nic do mnie nie przyszlo.
Wiem, blad zrobilam, ze nie podalam im odrazu wydruku strony aukcji tylko podsumowanie gdzie nie ma nigdzie o wadze. No, ale dosle im to. Pewnie dlatego tak zrobilam, poniewaz jak dostalam pierwsze zawiadomienie to nie bylo mowy o 14 paczkach, tylko o 8 (i dopiero po skontaktowaniu sie z sprzedajacym dowiedzialam sie, ze dostane 14) i w malych odstepach doszly nastepne, az sie skompletowaly. Dzieki za zainteresowanie
nie podawaj celnikom ilosci paczek tylko wage bo waga jest tu miara zakupu a nie ilosc paczek. Sprobuj telefonicznie a jak nie pomoze to walscz o swoje: napisz pismo i wyslij poleconym, wyjasnij, podpisz moze i notarialnie. Moze ktos to pokapuje a jesli nie to sie odwoluj, pisz gdzies do ich nadrzednej jednostki, na Interneciek bo trafilas na jakas dziwna osobe u nich.
Przyszlo zawiadomienie i na nim bylo napisane, ze mam przedstawic dokumenty zaplaty z paypala lub z wyciagu karty kredytowej oraz dokument z aukcji. Wiec, pewnie sprzedawca musial cos wypisac, co by swiadczylo o tym, ze przesyla paczke z aukcji bo skad by wiedzieli, no i podalam, na ktorej jest napisane 7;/ Mowia mi, ze odprawia tylko 7 jesli nie przedstawie dokumentow. Sama jestem zdenerwowana i sie zastanawiam po co? Paczka zaadresowana do mnie, towar zgodny z prawem wiec nie wiem o co chodzi.
Nadal nie rozumiem.Co ma do zeczy to ile dostałeś paczek.Jeśli sa adresowane do Ciebie to są Twoje i po sprawie.Albo odbierasz albo nie.Nie dam wiary że ktoś chce od Ciebie dokumenty na ilość paczek.Jeśli ja mam dostać przesyłke to nie ide zameldować ile będzie paczek.UC przyjmuje do sprawdzenia wystawia kwit,płacisz i po sprawie.
Nie mam zandego rachunku czy faktury. Te plyty byly uzywane, ktos wyprzedawal swoja kolekcje.
Dzieki za zainteresowanie problemem. Ja nie wiedzialem, ze otrzymam 14 paczek. Myslalam, ze 7 albo 1 laczna (jesli by byla 1 laczna to celnicy powiedzili mi, ze beez problemu odprawili by paczke). Nie wiem dlaczego sprzedawca rozdzielil to na kilogramy. Chodzi o to, ze na papierach z paypala mam platnosc za 7 sztuk. Z wydruku podsumowujacego z ebaya tez mam napisane, ze wygralam 7 sztuk. Informacja, ze to ma byc taka waga lub tyle sztuk jest tylko w opisie aukcji. A liczy sie wlasnie waga albo ilosc sztuk. Celnicy chca zebym to jakos ladnie poskladala i udowodnila im jakims dokumentem, ze te 14 paczek to jak te 7.
Jeśli rozumiem to UC chce od Ciebie abys udowodnił że wysłano do Ciebie 14x1kg a nie 7x2kg paczek.Pachnie mi to twoim błędem.Napisz spokojnie o co chodzi.Co i kto i czego od Ciebie chce.
Z mojego, biezacego, doswiadczenia: celnicy wydadza paczki po otrzymaniu dowodu wartosci towaru. Plyty nie podlegaja clu ale moze sie myle: sprawdz sama: Taryfa celna: http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=516&wysw=4 Sciagnij plik odpowiedniego dzialu. Nowsze wersje Adobe przeszukuja pliki w formacie .pdf slowami kluczowymi. Nic przerazaj sie rozlegloscia tekstu, po chwili zorientujesz sie w slownictwie i logice. Np. komputery i telefony wydaja sie podlegac tym kategoriom: SEKCJA XVI - MASZYNY I URZĄDZENIA MECHANICZNE; SPRZĘT ELEKTRYCZNY; CZĘŚCI DO NICH; URZĄDZENIA DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA DŹWIĘKU, URZĄDZENIA TELEWIZYJNE DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I WYPOSAŻENIE DODATKOWE DO TYCH URZĄDZEŃ DZIAŁ 85 - MASZYNY I URZĄDZENIA ELEKTRYCZNE ORAZ ICH CZĘŚCI; REJESTRATORY I ODTWARZACZE DŹWIĘKU, REJESTRATORY I ODTWARZACZE OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I AKCESORIA DO TYCH WYROBÓW Jesli wewnatrz nie ma rachunku lub wartosc jest zanizona to celnicy przekazuja paczke podwykonawcy ktory napisze do ciebie list i skompletuje dowody prawdziwej wartosci paczki: rachunek, wydruk, oswiadczenie na pismie. Emaile nie sa dowodem poniewaz mozna je latwo porobic i nie mozna ich skonfrontowac. Za oplata firma ta w twoim imieniu przedstawi paczke do oclenia chyba ze zrobisz to osobiscie. Czasami mozna to zrobic przez Internet. Zalezy od komory.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań