Problem z urzedem celnym

Witam. Wygralem 7 paczek z 275 na tej aukcji: http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=320183317267&ssPageName=STRK:MEWN:IT&ih=011 Dostalem zawiadomienie od urzedu celnego, ze przyszly paczki, jednak nie bylo to 7 paczek po 2kg tylko 14 po 1kg. Kazali mi przedstawic wydruki z paypala i ebaya. W podsumowaniu zamowienia na ebay`u i paypalu mam wyraznie zaznaczone, ze zaplacilem za 7 paczek. To, ze to ma byc lacznie 14kg i okolo 320 plyt nie, to jest tylko w opisie aukcji. Urzad celny nie ma ode mnie dokumentow, ktore by stanowily upowaznienie do wydania mi 14 paczek, moge otrzymac tylko 7. Wystarczy jesli bede mial jakis dokument swiadczacy o tym, ze mialo to byc taka waga lub tyle sztuk. Jak mam sie ratowac? To, ze mi sprzedajacy wysle maila, ze wyslal w ten sposob to im to nie wystarcza. Czy Ebay jest mi jakos wstanie pomoc? Nie wiem nawet jak sie z nimi skontaktowac poniewaz nie ma nigdzie takiego tematu, zeby moc wyslac im wiadomosc.
Pokaż cały temat
Z mojego, biezacego, doswiadczenia: celnicy wydadza paczki po otrzymaniu dowodu wartosci towaru. Plyty nie podlegaja clu ale moze sie myle: sprawdz sama: Taryfa celna: http://www.mf.gov.pl/index.php?const=2&dzial=516&wysw=4 Sciagnij plik odpowiedniego dzialu. Nowsze wersje Adobe przeszukuja pliki w formacie .pdf slowami kluczowymi. Nic przerazaj sie rozlegloscia tekstu, po chwili zorientujesz sie w slownictwie i logice. Np. komputery i telefony wydaja sie podlegac tym kategoriom: SEKCJA XVI - MASZYNY I URZĄDZENIA MECHANICZNE; SPRZĘT ELEKTRYCZNY; CZĘŚCI DO NICH; URZĄDZENIA DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA DŹWIĘKU, URZĄDZENIA TELEWIZYJNE DO REJESTRACJI I ODTWARZANIA OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I WYPOSAŻENIE DODATKOWE DO TYCH URZĄDZEŃ DZIAŁ 85 - MASZYNY I URZĄDZENIA ELEKTRYCZNE ORAZ ICH CZĘŚCI; REJESTRATORY I ODTWARZACZE DŹWIĘKU, REJESTRATORY I ODTWARZACZE OBRAZU I DŹWIĘKU ORAZ CZĘŚCI I AKCESORIA DO TYCH WYROBÓW Jesli wewnatrz nie ma rachunku lub wartosc jest zanizona to celnicy przekazuja paczke podwykonawcy ktory napisze do ciebie list i skompletuje dowody prawdziwej wartosci paczki: rachunek, wydruk, oswiadczenie na pismie. Emaile nie sa dowodem poniewaz mozna je latwo porobic i nie mozna ich skonfrontowac. Za oplata firma ta w twoim imieniu przedstawi paczke do oclenia chyba ze zrobisz to osobiscie. Czasami mozna to zrobic przez Internet. Zalezy od komory.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay