Problem z paczką z niemiec

bombelko
Użytkownik
Witam Zakupiłem w Niemczech kartę graficzną 21 lutego. Sprzedawca ustalił koszt wysyłki na 9,50 EUR (nieubezpieczona, +7,5 za ubezpieczoną). 24 lutego wpłaciłem pieniądze via Paypal prosto na konto użytkownika (nie z poziomu ebay, tam nie miał takiej opcji). No i minął ponad miesiąc i karty jeszcze nie otrzymałem... Coś za długo ta przesyłka idzie. Próbowałem skontaktować się ze sprzedającym, żeby mi przesłał potwierdzenie nadania paczki (chyba w deutsche post jest jak u nas, prawda?) a ten na mnie, że nie zapłaciłem za ubezpieczoną przesyłkę i takiego potwierdzenia nie ma. Powiedzcie, czy rzeczywiście wysyłając paczkę via Deutsche post nie otrzymuje się kopii potwierdzenia przyjęcia paczki do wysłania? Czy to sprzedający leci sobie w ciula? PS. Ostatnio jak kupowałem w niemczech, to paczka doszła po kilku dniach, jakbym kupował w Polsce... Pomóżcie

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (10)

Odpowiedzi (10)

bombelko
Użytkownik
to na czym skończy się spór, skoro jak stwierdziłeś, paypal nic nie zdziała?
Kolego Bombelko , a czy poczta polska daje potwierdzenie za wysłany list ekonomiczny z PL do DE ? Dlatego Deutschepost nie daje potwierdzenia za wysłanie " paczuszki" 2 kg, nieubezpieczonej paczuszki, do np. Polski. Czyli nie ma numeru śledzącego przesyłkę, nie ma ubezpieczenia, nie ma żadnego dowodu nadania, wszystko na 100 % ryzyko kupującego. I jeszcze jedno normalna paczka ekonomiczna 5 kg, z Polski do Niemiec kosztuje 84 zł czyli jakieś 23 - 24 Euro a taka sama paczka 5 kg , ubezpieczona , z Niemiec do Polski kosztuje 17 Euro. Więc jaki sens jest życzyć sobie paczuszkę nieubezpieczoną za 8,60 ? Czyli kupujący życzył sobie przesyłkę nieubezpieczoną , więc jak chłopcy i dziewczyny z Paypala wytropią czy przesyłka faktycznie została wysłana ? Pies "Szarik " i "Cywil" dawno już zdechli . Jeśli sprzedający nie oferował także przesyłki ubezpieczonej to Twój wielki "plus".Kończąc życzę pozytywnie załatwienia Twojej sprawy i nie wierzenia w cudowną moc paypala.
bombelko
Użytkownik
Rozumiem:) czyli w sama pore zglosilem spor. Dziekuje za porady
jeśli nie otworzysz sporu, to nie będziesz miał wpłaconych pieniędzy, specjaliści z PayPal'a już dojdą do tego czy rzeczywiście wysłał, a jak wysłał to np. gdzieś po drodze nie zaginęła. ja to robię tak kupuję towar obojętnie czy jest on z trakingiem czy bez niego, nie mam przedmiotu w ciągu 10 dni roboczych, otwieram spór i tyle, a że sprzedawca zapewnia, że towar wysłał to już mnie to najmniej obchodzi.
bombelko
Użytkownik
jak to może nie być potwierdzenia nadania? niedorzeczne troche.. Polska poczta daje potwierdzenie nadania do każdego rodzaju paczki. To teraz pewno pieniędzy nie otrzymam, skoro nie ma potwiedzenia to trzeba wierzyć "na słowo" sprzedającemu, że wysłał paczkę.
Konkretna odpowiedź : za te 9,50 to masz tzw." Päckchen"- do 2 kg , a za 17 Euro " Paket"- do 5 kg. Päckchen jest nieubezpieczona , a co jest nieubezpieczone to nie posiada potwierdzenia nadania , prosto no nie ?
problem w sporze piszesz poprostu, że do dnia dzisiejszego nie otrzymałeś przesyłki, tyle wystarczy
bombelko
Użytkownik
Czy mógłby wypowiedzieć się ktoś z kupujących stale w Niemczech lub sprzedających tamże? Bo nie wiem jak to jest z tymi potwierdzeniami i nie wiem jak opisać problem w sporze..
bombelko
Użytkownik
No ale jak to jest z tymi potwierdzeniami nadania paczki? Jest coś takiego w DP, żebym mógł tego się domagać?
jesteś bardzo cierpliwy tyle czeakać na paczkę;/ nie wiem jak jest w DP, wiem jedno otwórz spór zanim będzie za poźno, masz 45 dni od zakończenia aukcji czyli czas otwarcia sporu dobiegnie końca 6 kwietnia, po tym dniu nie odzyskasz już wogule wpłaconej kasy
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań