Oszustwo przy wysyłce za pobraniem???

Wygrałem aukcję w Niemczech. W opcji transportu wybrałem najtańszą według sprzedającego: przesyłka za pobraniem. Po wybraniu tej opcji ukazał się komunikat: Nazwa przedmiotu Wysyłka Ilość Cena Siemens 256 MB DDR Ram SODIMM (110161941785) — Cena: EUR 5,70 Versicherter Versand 1 EUR 5,70 Suma częściowa: EUR 5,70 Wysyłka i obsługa: EUR 14,00 Ubezpieczenie wysyłki (nieoferowane): -- Zniżki lub opłaty sprzedającego: -- Łącznie: EUR 19,70 Dziś otrzymałem awizo - odmówiłem przyjęcia przesyłki BO POBRANIE wyniosło 70,00 euro. Sprzedający twierdzi, że taką opcję wybrałem, to mam zapłacić 70 EURO. Co można zrobić w takiej sytuacji?? Bo sprzedający nie chce np. zmienić formy i twierdzi, że uzgodniona kwota to 70 euro. Jakie konsekwencje dla mnie i dla sprzedającego w przypadku odmowy odbioru zakupionego towaru? Bo przecież zapłacenie kwoty wymyślonej przez sprzedającego po wygraniu transakcji, czyni ją całkowicie niopłacalną... P.S. Przed dokonaniem transakcji wysłałem zapytanie do sprzedającego o koszt i nie odpisał, a koszt przesyłki do Polski był podany przy transakcji...

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (8)

Odpowiedzi (8)

Bod1862,

Prawdopodobnie sprzedawca błędnie zaadresował przesyłkę. Otrzymałeś zakup kogoś innego a ten ktoś inny otrzymał twój telefon.
Zawiadom sprzedawcę o pomyłce i zażądaj anulowania transakcji i zwrotu pieniędzy. Zaproponuj ze jeśli chce to możesz odesłać przesyłkę ale na jego koszt.

Poczekaj z dwa dni na odpowiedź pocztem otwórz
spór na eBay ze przedmiot niezgodny z opisem

Również otwórz spór jeśli nie zgodzisz się z decyzją sprzedawcy. Nie wdawaj się z nimi w dyskusje

Zamówiłem telefon koszt przesyłki pobraniowej 390 zł a otrzymałem power bank i metalowa pdstawke

A jak ostatecznie zakończyła się ta sprawa?
właśnie że wysłał. Mówimy o konkretnej przesyłce. Została zwrócona przeze mnie do nadawcy.
emisem
Użytkownik
NIKT CI NIE WYSLE ZA POBRANIEM Z BRD DO PL
Ale ja nie mogę sprawdzić - jakie są koszty wysyłki z zagranicy. Od tego jest sprzedający i on wpisuje sobie to co chce na ebay. W żadnym miejscu ebaya nie ma informacji, że usługa za pobraniem jest dodatkowo płatna. Można ustalić że kosztuje więcej, to mnie by nie zdziwiło. Ale informacja o tym zamieszczona przez sprzedającego nie została. Ja zgodziłem się na warunki które sam zaproponował i zapłacić mogę cenę, którą podał i którą wylicytowałem + koszty wysyłki. od tego jest właśnie cena całkowita (total). Opcja wysyłki za pobraniem winna być jako opcja transportu, a nie opcja płatności.
Sprawa jest niejednoznaczna. Pobranie nigdy NIE MOŻE być NAJTAŃSZĄ opcją transportu. Nie jest tak nawet w Polsce, a tym bardziej przy transporcie międzynarodowym. Wydaje się, że jedyne, co można zrobić, to żądać od sprzedającego szczegółowego uzasadnienia wysokości sumy pobrania.
lukweg
Użytkownik
Skoro zechcial kwote inna niz byla ustalona to dobrze ze nie odebrales. Jesli otworzy spor powinienes go wygrac, ale bym sie nim za bardzo nie przejmowal. Poczekalbym troche i kupil u innego sprzedawcy.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań