Witam, jestem doświadoczoną użytkoniczką ebay, lecz tym razem albo ja miałam uśpioną czujność albo sprzedawca wycwanił się w swojej polityce transportowej (shipping policy) jeśli chodzi o kombinowaną wysyłkę łączną. Kupiłam u sprzedawcy z Indii 35 przedmiotów (kolczyki i pierścionki) na sumę 99.86 dolarów. Wysyłka jest US $3,99 (około 12,19 zł) Standard Int'l Shipping. Zawsze przed każdymi aukcjami czy zakupem kup teraz czytam dokładnie całą stronę opisu przedmiotu z wszystkimi warunkami sprzedaży, przeglądam uważnie komentarze na temat sprzedawcy i robię rozeznanie, zawsze niezależnie od przedmiotu który biorę. Jego shipping policy mówi: "We offer free shipping worldwide. No hidden or combine shipping charges". Po zakupie tych 35 przedmiotów poprosiłam o podanie kosztów całkowitych załączając wiadomość (i wysyłając także jako osobną do użytkownika) z prośbą o podsumowanie zakupów z wysyłką łączną jako jedną opłatą za wszystkie przedmioty. Jakież było moje zdziwienie kiedy dziś zobaczyłam kwotę wysyłki 139.65 dolarów czyli policzył każdy przedmiot osobno 3.99 x 35 = 139.65 dolarów. Zdębiałam i zdenerwowałam się ponieważ to pierwszy raz kiedy sprzedawca nie wiem czy umyślnie czy jak nalicza taką kwotę, to złodziejstwo i pazerność. Do tej pory każdy sprzedawca kombinował mi wysyłkę albo uzgadnialiśmy podział na dwie paczki itp. Napisałam mu że 139,65 dolarów to zbyt dużo i że proszę o ustawienie kwoty przesyłki na 3.99 dolarów powołując się na jego shipping policy która mówi że nie ma ani dodatkowych ani ukrytych opłat. Wydaje mi się że oszukał mnie, nie zapłacę 139,65 dolarów za wysyłkę, to czyste złodziejstwo. Nigdzie nie było napisane że każdy przedmiot również jest 3.99 dolarów. Zobaczyłam jego opinie i gwiazdki i przy wysyłce sprzedawca ma pięć gwiazdek, tak samo widziałam w jego historii opinii użytkowcy kupywali też conajmniej kilkanaście przedmiotów i dawali pozytywy bo nie wierzę że im też ustawiał od kilkudziesięciu złotych wzwyż za wysyłkę. Jeśli nie odezwie się do mnie w ciągu 1-2 dni napiszę do niego prośbę o anulowanie transakcji z powodu "unclear and misunderstood shipping policy and too high shipping cost", postaram się w centrum rozstrzygania anulować zakup. Co o tym sądzicie? Logowałam się przez angielski ebay i tam na forum odpowiedzieli mi że nie otrzymam negatywów(jestem skłonna dać sprzedawcy pozytywne za zgode na anulowanie) i że nie będę miała żadnych kar finansowych a on jeszcze otrzyma zwrot prowizji na koniec. Czytałam gdzieś że mogą mi zawiesić konto? Czy zawsze w takich przypadkach zawieszają konto i na jak długo? To dla mnie stresująca sytuacja tym bardziej że jest to 35 przedmiotów ale cena wysyłki to jakieś nieporozumienie:(.
... Wyświetl więcej