23-06-2011 10:23
Jakiś czas temu dokonał u mnie zakupu grafiki kontrahent z Niemiec. Po krótkim czasie wszczął spór i zablokowano mi jego kwotę na koncie PayPal. Niby wszystko ok. i do przyjęcia ale - kupujący zapłacił nawet nie pytając o koszt wysyłki a ten jest niższy niż do pozostałej części Europy bo Niemcy nie przyjmują przesyłek wartościowych. A ta przesyłka powinna być wartościowa bo kosztuje 450 PLN.
Po drugie wszczął spór o nieotrzymanie przesyłki bardzo szybko - gdy przesyłka raczej nie miała szans na dotarcie do niego.
Po trzecie skłamał w uzasadnieniu do sporu, że nie odpowiadam na żadne jego "prywatne" (!) kontakty ze mną - nie napisał żadnego maila !
Po czwarte przesyłka do niego na pewno już dotarła ale on nie zamknął sprawy ani nie odpowiada na moje maile wysłane prze eBay.
Po piąte - człowiek jest niezwykle tajemniczy - utajnił swoje komentarze - widoczne są tylko statystyki, ma 360 komentarzy - ale nie wiem jakich i nie wiem czy oprócz tego nie ma np. 50 negatywów.
W sumie uważam to za mocno podejrzaną sprawę, żeby nie było tak, iż zostanę bez pieniędzy, bo te PayPal zwróci kupującemu przed moją reklamacją na poczcie i nie będę też miała grafiki. Proszę o poradę, wprawdzie mam duże doświadczenie aukcyjne ale na polskim serwisie i z polskimi kontrahentami.
klasyczne oszustwo, pieniadze nie do odzyskania. Jak paypal zablokuje kwote, to sprzedajacy moze zapomniec juz na zawsze o zwrocie tych pieniedzy