23-06-2011 10:23
Jakiś czas temu dokonał u mnie zakupu grafiki kontrahent z Niemiec. Po krótkim czasie wszczął spór i zablokowano mi jego kwotę na koncie PayPal. Niby wszystko ok. i do przyjęcia ale - kupujący zapłacił nawet nie pytając o koszt wysyłki a ten jest niższy niż do pozostałej części Europy bo Niemcy nie przyjmują przesyłek wartościowych. A ta przesyłka powinna być wartościowa bo kosztuje 450 PLN.
Po drugie wszczął spór o nieotrzymanie przesyłki bardzo szybko - gdy przesyłka raczej nie miała szans na dotarcie do niego.
Po trzecie skłamał w uzasadnieniu do sporu, że nie odpowiadam na żadne jego "prywatne" (!) kontakty ze mną - nie napisał żadnego maila !
Po czwarte przesyłka do niego na pewno już dotarła ale on nie zamknął sprawy ani nie odpowiada na moje maile wysłane prze eBay.
Po piąte - człowiek jest niezwykle tajemniczy - utajnił swoje komentarze - widoczne są tylko statystyki, ma 360 komentarzy - ale nie wiem jakich i nie wiem czy oprócz tego nie ma np. 50 negatywów.
W sumie uważam to za mocno podejrzaną sprawę, żeby nie było tak, iż zostanę bez pieniędzy, bo te PayPal zwróci kupującemu przed moją reklamacją na poczcie i nie będę też miała grafiki. Proszę o poradę, wprawdzie mam duże doświadczenie aukcyjne ale na polskim serwisie i z polskimi kontrahentami.
Tego się obawiałam, gdyż słyszałam o podobnym mechaniźmie, na szczęście ta zwłoka wynikła z winy poczty niemieckiej a przynajmniej na to wygląda. Sprawa wyjaśniona i zakończona pozytywnie.
klasyczne oszustwo, pieniadze nie do odzyskania. Jak paypal zablokuje kwote, to sprzedajacy moze zapomniec juz na zawsze o zwrocie tych pieniedzy
Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź :-)))
Co do Niemca - to on nic nie wystawia a nawet jak przeczytałam utajniając komentarze - nie może wystawiać, ale z treści korespondencji wynika że to firma (antykwariat ?) i może mieć inne konto.
Pozdrawiam
Dziekuję za odpowiedź.
Oczywiście że dysponuję dowodem nadania przesyłki. Przesyłkę wysłałam bo ów Niemiec nadpłacił koszty wysyłki - zapłacił aż 40 zł. - ale tyle kosztuje przesyłka wartościowa - ubezpieczona na całą kwotę, tyle że Niemiecka poczta nie przyjmuje takich przesyłek. Więc wysyłka do niego kosztowała tylko 16 zł. Inna sprawa, że razie gdyby przesyłka zaginęła to nie otrzymam od poczty zwrotu 450 zł. tylko jakieś 110. Niepokoi mnie tylko jego gwałtowna reakcja i teraz brak odpowiedzi a środki mam dalej zablokowane na koncie. I obawiam się co będzie jak on łaskawie się nie odezwie i nie zamknie sprawy - wtedy otrzyma zwrot pieniędzy a ja zostanę na "lodzie". Poza tym dlaczego ktoś normalny i bez zarzutu utajnia swoje komentarze ? Jeżeli jest w porządku to powinien się wręcz nimi chwalić a on nie.
Czasami zakup drobnego przedmiotu... poprawia humor 😉
Czy ten Niemiec coś wystawia?
czy mozesz w jakis sposob udownodnic, ze wyslalas ten przedmiot ?
jesli zaplacil nie pytajac o koszty wysylki, czy w aukcji byly okreslone jakies koszty wysylki do DE? jesli nie, rozumiem, ze nie otrzymalas pelnej platnosci i nie musialas wysylac przedmiotu...? w takiej sytuacji, nawet jesli otworzyl spor/sprawe, nie powinnas byla wysylac do momentu otrzymania pelnej platnosci i sprawa bylaby na Twoja korzysc
paypal blokuje platnosci czasem tylko na jakis czas a czasem do momentu gdy kupujacy wystawi opinie. moze skontaktuj sie jeszcze z infolinia obslugi klienta paypala
w tym przypadku wiele zalezy chyba od tego, czy kupujacy zamknie sprawe jako rozstrzygnieta i wystawi Ci opinie pozytywna.