Witajcie, pomóżcie mi proszę rozwiązać mój problem.
Zakup z USA, wysyłka na adres w USA do rodziny.
7 stycznia wygrałem aukcje telefonu komórkowego. Cena bardzo okazyjna, aż się zdziwiłem że tak niską ofertą to wygrałem. Od razu po wygraniu wysłałem pieniądze na paypal sprzedającego.
Sprzedający wyglądał ok, 97% pozytywnych komentarzy, był to jakiś sprzedawca jakiś drobiazgów, a telefon był do celów służbowych zakupiony kilka miesięcy temu, ale z racji tego że nie miał go kto używać, sprzedający postanowił go sprzedać.
Pieniądze wysłałem, ale gdy do 13 stycznia nie było żadnego sygnału (email, tracking number) napisałem do sprzedającego i odpowiedź jaką otrzymałem (14 stycznia o godzinie ~2 w nocy) : "Hi, I apologize for that as I caught vertigo which spinning around. Right now it is a bit better. I will try to get it out tomorrow. I am very sorry as it was unforseen situation on my behalf. Do not worry as you will recieve your package this week as It had been not easy with vertigo and after this package to you,the tracking number will be provided. For your information, I do not get paid for some odd days due to too many sellers trying to scam which I would never dream to do to you or any buyers. I quit E-Bay and again, I am turly very sorry for the delay. Smiles and Have a great week, Ron"
Zrozumiałem to jako " Przepraszam ale złapałem jakąś chorobę która krąży w okolicy, teraz jest lepiej, twoją paczkę powinieneś otrzymać w przyszłym tygodniu, i powinieneś otrzymać tracking number. nie uznaj mnie za oszusta. udanego tygodnia. ron".
Wszystko byłoby ok gdyby nie to że 14 stycznia dostałem zwrot na paypalu z komunikatem od handlowca : "Komunikat od handlowca: Vertigo is getting very bad".
Następnie tego samego dnia napisałem email do sprzedającego o treści "Welcome, Sorry for my bad english but i am from Poland, and im not very good in english. I understand you are ill, and you cant send me this phone now. OK. I Can wait few days. I see you refunded me money. But I want this which i bought. I will send you this money again. When you will be healthy you will send it. OK ? I wish you a speedy recovery."
po tym gdy nie uzyskałem odpowiedzi następnego dnia, 15 stycznia napisałem kolejnego e-maila o treści : " Hello ? What is with my Samsung ? I understand that you are sick and can not send the shipment now. But why you returned me the money and ended auction? I want my phone I bid it and we made a deal. I understand you are not a cheat but how can I understand this situation ? PLS answer when u can send me this phone and send me your paypal adress for pay **$ + ***$ for shipping. PLS answer as soon as possible."
Na domiar złego sprzedaący na ebayu ustawił "This seller is currently away until Jan 31, 2014. If you make a purchase, there may be a delay in processing your order."
Nie wiem o co chodzi, czy sprzedający zachorował , czy nie chce wysłać towaru bo za tanio. Czy mam prawo się zwrócić do ebaya o pomoc ?
Nie moge skorzystać z Programu Ochrony Kupujących bo "We're sorry there's a problem with this purchase.Unfortunately, PayPal reports that we can't open a case for this item.You can try to work out this problem by contacting the seller- opens in a new window or tab."
dzięki za odpowiedzi
... Wyświetl więcej