eBay: będziemy naliczać VAT dla wszystkich ofert sprzedaży?

W dniu dzisiejszym otrzymałem poniższą informację:

Spoiler

Z naszych danych wynika, że wystawiasz oferty sprzedaży na eBay poza UE, ale nie podałeś(łaś) nam jeszcze numeru identyfikacyjnego VAT (NIP z kodem kraju).

Zgodnie z przepisami UE ujednolicamy obsługę podatku VAT dla wszystkich sprzedawców z UE we wszystkich serwisach eBay. W związku z tym od 15 czerwca 2016 r. będziemy naliczać VAT dla wszystkich ofert sprzedaży wystawianych w serwisach poza UE. Stawka podatku VAT zależy od Twojego kraju zamieszkania, a nie od serwisu, w którym wystawiasz oferty.

Kompletnie nie wiem jak mam to rozumieć. 

Prowadze działalność gospodarczą i nie jestem płatnikiem VAT. W związku z tym podane przeze mnie ceny są bez vat i jest to zgodne zarówno z prawem polskim jak i UE. dla czego więc eBay chce doliczać do moich ofert VAT? !!!(będziemy naliczać VAT dla wszystkich ofert sprzedaży wystawianych w serwisach poza UE)!!!

O co chodzi?

Pokaż cały temat

Nie widze watku na ten sam temat na forum dyskusyjnym a wczoraj jeszcze byl. Usunieto?

Ryczaltowcy beda mogli, przypuszczam, rozliczyc VAT na koniec roku i otrzymac zwrot np. w drodze ulgi podatkowej.

Tak byloby fair.

Moja rada - mozna wystawiac aukcje z kraju niewatowego tak jak teraz mozna dokonywac zakupow w takich krajach w cenach pomniejszonych czesto o VAT.

Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay