16-03-2013 14:28
Witam,
Jestem nowa na ebay, w związku z tym mam wiele wątpliwości:
1. Chciałabym się dowiedzieć gdzie wystawia się aukcje jeśli się chce sprzedawać do krajów Europy? Czy trzeba oddzielnie wystawiać aukcje na różnych stronach ebay np ebay.de ebay.co.uk? Gdyby tak było, to jak radzić sobie z tym jeśli się sprzedaje pojedyncze produkty i gdy w tym samym czasie na dwóch aukcjach z dwóch ebay'ów ktoś dokona zakupu? 🙂 I czy to się wogóle opłaca, bo pewnie sie podwójnie płaci za wystawienie aukcji? Ktoś mi mówił, że ponoć aukcja wystawiona na polskim ebayu jest widoczna wszędzie?Jak to z tym jest?
2. Czy na początku lepiej jest założyć sklep ebay i tam wystawiać aukcje?
3. Czy wystawiacie aukcje bezpośrednio na ebayu czy korzystacie z Turbo listera? Jeśli się korzystać z tego programu w polskiej wersji, to czy da się nim wystawiać aukcje na zagranicznych ebaych? W jakim programie można stworzyć jakiś ładny szablon aukcji?
4. Skąd Polacy biorą takie niskie ceny wysyłki na cały świat? 🙂 Rozumiem, że trochę się zawyża cene produktu... ale 8-9 USD za wysyłkę do każdego kraju? Oglądałam cennik poczty polskiej, nie ma szans tam na takie ceny
5. Czy w szablonie aukcji można umieścić logo firmy, jeżeli nazwą rejestrową firmy i także tekstem na logo jest adres www ? Czy można umieścić adres email pod który kupujący mogliby kierować zapytania?
6. Czy kupujący widzą dane firmy jeśli się ma konto firmowe? Kiedy widzą te dane?
7. Jak ustawiać koszt wysyłki za kilka kupionych produktów? Wiadomo, koszt jest wyższy im wyższa waga paczki, czyli jeśli ktoś więcej kupuje to i koszt jaki płacimy za przesyłkę jest wyższy. Jak Wy z tym sobie radzicie?
8. Czy opłaty podawane przez ebay to kwota netto na późniejszej od nich fakturze, do której będzie doliczony vat 23%?
9. Czy możecie dać wskazówki co trzeba zrobić aby wysyłać poza Europę pocztą polską? Chodzi mi o to jakie są dodatkowe dokumenty jakie trzeba wypełniać, czy to się tylko zanosi na poczte czy też jeszcze trzeba do jakiegos urzędu celnego?
Wiem, pytań sporo 🙂 ale czytam, czytam i naprawdę to wszystko skomplikowane się wydaje. Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki
Super 🙂 Dziękuję Ci, bardzo mi pomogłeś 🙂
A jeszcze jedno pytanie... natknęłam się na kilka aukcji, w których grafice jest wstawione logo danej firmy np kwiaty.com i obok są wypisane dane firmy, oraz adres mailowy też z domeną kwiaty.com. Czy ebay na to zezwala?
I czy dane firmy (jeśli się ma konto zarejestrowane na firmę) pokazują się dla oglądających aukcje, kupujących? W którym momencie?
Temat | Podziękowania |
---|---|
1 |