16-03-2013 14:28
Witam,
Jestem nowa na ebay, w związku z tym mam wiele wątpliwości:
1. Chciałabym się dowiedzieć gdzie wystawia się aukcje jeśli się chce sprzedawać do krajów Europy? Czy trzeba oddzielnie wystawiać aukcje na różnych stronach ebay np ebay.de ebay.co.uk? Gdyby tak było, to jak radzić sobie z tym jeśli się sprzedaje pojedyncze produkty i gdy w tym samym czasie na dwóch aukcjach z dwóch ebay'ów ktoś dokona zakupu? 🙂 I czy to się wogóle opłaca, bo pewnie sie podwójnie płaci za wystawienie aukcji? Ktoś mi mówił, że ponoć aukcja wystawiona na polskim ebayu jest widoczna wszędzie?Jak to z tym jest?
2. Czy na początku lepiej jest założyć sklep ebay i tam wystawiać aukcje?
3. Czy wystawiacie aukcje bezpośrednio na ebayu czy korzystacie z Turbo listera? Jeśli się korzystać z tego programu w polskiej wersji, to czy da się nim wystawiać aukcje na zagranicznych ebaych? W jakim programie można stworzyć jakiś ładny szablon aukcji?
4. Skąd Polacy biorą takie niskie ceny wysyłki na cały świat? 🙂 Rozumiem, że trochę się zawyża cene produktu... ale 8-9 USD za wysyłkę do każdego kraju? Oglądałam cennik poczty polskiej, nie ma szans tam na takie ceny
5. Czy w szablonie aukcji można umieścić logo firmy, jeżeli nazwą rejestrową firmy i także tekstem na logo jest adres www ? Czy można umieścić adres email pod który kupujący mogliby kierować zapytania?
6. Czy kupujący widzą dane firmy jeśli się ma konto firmowe? Kiedy widzą te dane?
7. Jak ustawiać koszt wysyłki za kilka kupionych produktów? Wiadomo, koszt jest wyższy im wyższa waga paczki, czyli jeśli ktoś więcej kupuje to i koszt jaki płacimy za przesyłkę jest wyższy. Jak Wy z tym sobie radzicie?
8. Czy opłaty podawane przez ebay to kwota netto na późniejszej od nich fakturze, do której będzie doliczony vat 23%?
9. Czy możecie dać wskazówki co trzeba zrobić aby wysyłać poza Europę pocztą polską? Chodzi mi o to jakie są dodatkowe dokumenty jakie trzeba wypełniać, czy to się tylko zanosi na poczte czy też jeszcze trzeba do jakiegos urzędu celnego?
Wiem, pytań sporo 🙂 ale czytam, czytam i naprawdę to wszystko skomplikowane się wydaje. Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki
A jeszcze jedno pytanie... natknęłam się na kilka aukcji, w których grafice jest wstawione logo danej firmy np kwiaty.com i obok są wypisane dane firmy, oraz adres mailowy też z domeną kwiaty.com. Czy ebay na to zezwala?
- Jesli sie natknelas na takie aukcje to znaczy ze mozna lub nie fdo konca ale nie do konca to wszystko sprawdzaja 😉
I czy dane firmy (jeśli się ma konto zarejestrowane na firmę) pokazują się dla oglądających aukcje, kupujących? W którym momencie?
Wejdz na np, te aukcje i patrz sekcja Informacje o firmie pod opisem
co do pytania
czy na ebay.com można wystawiać aukcje, jeśli się chce sprzedawać tylko do Europy?
mozna: w formularzu sprzedazy wysylke ustaw tak:
sekcja Give buyers shipping details > US shipping > Flat: same cost to all buyers
i w drugim menu pt Services klikasz > see more services > Economy / Standard / Expedited services from outside US na samym dole
(w sumie nie wiem dlaczego umiescili to w us shipping ale tak jest...)
co do pytania
Mam jeszcze pytanie o samo wystawianie aukcji, właśnie próbuję to zrobić i mam takie etapy jak:
1. Variation details 2. Item specifics 3. Variations 4. Pictures 5. Quantity and price
a niegdzie nie ma miejsca żeby wkleić gotowy html? Gdzie się wkleja wygląd aukcji? Czy po ustaleniu price i quantity i po kliknięciu SAVE od razu się wystawia aukcja, czy jest jeszcze jakiś następny etap do przejścia?
to jest etap tworzenia wielu wersji tego samego produktu i po zapisaniu przechodzisz do dalszej czesci formularza sprzedazy, gdzie podajesz inne info typu koszty wysylki, formy platnosci + opis przedmiotu, w ktorym mozna wkleic html
Co do pytania:
Znalazłam takie informacje http://pages.ebay.pl/help/sell/international-site.html#3 z tego wynika, że wystawiając na ebay.com a...
bez żadnych dodatkowych opłat, plus za opłatą zgodnie z tym co mówisz będą widoczne w Anglii. Dobrze zrozumiałam?
Dobrze zrozumialas, ale dotyczy to widocznosci aukcji wystawionych na ebay.com i/lub ebay.co.uk i/lub ebay.de z paypalem jako forma platnosci i okreslonymi kosztami wysylki miedzynarodowej
skoro Ci nie odpowiadaja odpowiedzi osoby bardzo doswiadczonej i znajacej rynek miedzynarodowy to innej odpowiedzi juz nie uzyskasz
Aukcje sa widoczne na innym ebay niz ten na ktorym ja wystawiles jesli kupujacy zaznaczy opcje “szukaj na calym ebay” w wyszukiwaniu zaawansowanym (niestety, niewielu kupujacych korzysta z tego dodatkowego klikniecia). Moze czesciej uzywaja tej opcji kolekcjonerzy, poszukujacy artykulow trudnych do zdobycia lub typowo regionalnych.
Niektore Ebaye wyswietlaja wyniki wyszukiwan z innych portali jesli starcza na to czasu wyszukiwarce. Tak jest na Ebay.com, na kanadyjskim…
Wyszukiwarka umieszcza w indeksie w pierwszym rzedzie aukcje wg. narzuconego schematu np. wpierw zindeksuje ze swojego rodzimego ebay, nastepnie z platnych glownych ebay, a na koncu z mniejszych i darmowych.
Pamietac nalezy ze umieszcza ona nastepnie w wynikach wyszukiwania tylko tyle aukcji ile zmiesci sie w ustalonej ramie czasowej wiec nie zawsze starczy czasu aby twoja aukcja zostala tam umieszczona jesli znajduje sie na innym Ebay niz rodzimy ebay wyszukiwarki.
Najkorzystniejszym jest wystawianie swojego towaru na tym ebay na ktorym jest na niego popyt.
Z regul Ebay.com:
http://pages.ebay.com/help/sell/globalexposure.html
International site visibility requirements:
The international site visibility feature only appears in the Sell Your Item form if you meet the following qualifications:
You must have a verified PayPal account associated with your seller account.
Your listing must offer PayPal as a payment option.
You must have a Feedback score of 10 or more.
If you’re listing on eBay.com or eBay.ca, your item’s location country can’t be the U.K. or Ireland.
Your item must be posted in an eligible category. Ineligible categories include video games, DVDs and movies, hunting knives, auto parts, and vehicles.
You must offer shipping to the U.K., Europe, or worldwide. Specifying shipping service to these areas is highly recommended, since listings without specified shipping may be moved to the bottom of Best Match search results.
Your listing must meet all applicable country policies.
Zacznij wystawiac, na poczatek, na najwiekszym Ebay czyli Ebay.com.
Tam jest najwiecej kupujacych ale i najwiecej sprzdawcow wiec konkurencja jest ostra.
O ile wiem to tylko Ebay.com oferuje widocznosc aukcji i tylko na Ebay.uk za niewielka oplata. Warto z tej opcji skorzystac z mojego doswiadczenia .
Ale moze i inne Ebaye poszly w ten slad - opcja ta jest oferowana podczas wystawiania aukcji.
Witamy w gronie Ebajerowiczow! Na forum zawsze znajdziesz konkretna pomoc.
Polecam linki:
Ebay.pl
http://pulse.ebay.pl/ - popularne slowa kluczowe
http://pages.ebay.pl/export/strategy.html -- strategie
Promocje krzyzowe:
http://pages.ebay.pl/help/sell/cp-overview.html
Po angielsku ale i bez znajomosci angielskiego mozna sie polapac o co chodzi
Terapeak: czyli platny serwis rynkowy ale maja darmowy probny okres
http://www.terapeak.com/plans-and-pricing
Improve your searches czyli jak powodowac aby twoja aukcja wyswietla sie tym ktorzy sa potencjalnymi kupcami tego co sprzedajesz:
http://pages.ebay.com/help/sell/searchstanding.html
Completed Listings (aukcje zakonczone czyli co i za ile sie sprzedalo w jednej bazie danych)
Lektura tego watku pomoze odnosnie widocznosci aukcji
Super 🙂 chyba już wszystko jasne 😉 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi, były bardzo pomocne 🙂
kilka odpowiedzi na Twoje pytania
1. Chciałabym się dowiedzieć gdzie wystawia się aukcje jeśli się chce sprzedawać do krajów Europy? Czy trzeba oddzielnie wystawiać aukcje na różnych stronach ebay np ebay.de ebay.co.uk? Gdyby tak było, to jak radzić sobie z tym jeśli się sprzedaje pojedyncze produkty i gdy w tym samym czasie na dwóch aukcjach z dwóch ebay'ów ktoś dokona zakupu? I czy to się wogóle opłaca, bo pewnie sie podwójnie płaci za wystawienie aukcji? Ktoś mi mówił, że ponoć aukcja wystawiona na polskim ebayu jest widoczna wszędzie?Jak to z tym jest?
- Najlepiej wystawiaj w serwisie tego kraju, w ktorym chcesz sprzedawac lub myslisz, ze trafisz w popyt
- Nie wystawiaj tych samych produktow na roznych aukcjach lub serwisach, bo albo zamkna Ci aukcje za ich duplikowanie lub bedziesz miec klopoty jesli sprzedasz 1 rzecz dwom osobom
- Aukcje na ebay.pl moga byc widoczne w zagranicznych ebayach tylko pod okreslonymi warunkami, ktore w praktyce moga sie nie zdarzyc
3. Czy wystawiacie aukcje bezpośrednio na ebayu czy korzystacie z Turbo listera? Jeśli się korzystać z tego programu w polskiej wersji, to czy da się nim wystawiać aukcje na zagranicznych ebaych? W jakim programie można stworzyć jakiś ładny szablon aukcji?
- Na twoim miejscu wystawialbym bezposrednio w serwisie, bo TL jest raczej dla duzych sprzedawcow, a Ty jako poczatkujacy sprzedawca napotkasz pewnie limity sprzedazy, ale TL tak czy owak pozwala wybrac serwis, w ktorym chcesz wystawiac
6. Czy kupujący widzą dane firmy jeśli się ma konto firmowe? Kiedy widzą te dane?
- Musisz zarejestrowac konto firmowe lub zmienic konto normalne na firmowe
- Dane firmowy sa wyswietlane u dolu strony aukcji
7. Jak ustawiać koszt wysyłki za kilka kupionych produktów? Wiadomo, koszt jest wyższy im wyższa waga paczki, czyli jeśli ktoś więcej kupuje to i koszt jaki płacimy za przesyłkę jest wyższy. Jak Wy z tym sobie radzicie?
Jest np opcja 'Shipping discounts' w sekcji wysylki formularza, gdzie mozesz okreslic, ze przyjmujesz laczna platnosc za kilka przedmiotow i okreslasz koszt kazdego dodatkowego zakupionego przedmiotu
8. Czy opłaty podawane przez ebay to kwota netto na późniejszej od nich fakturze, do której będzie doliczony vat 23%?
- Wg http://pages.ebay.pl/help/sell/businessfees.html Opłaty zawierają 15% podatek VAT według stawki w Luksemburgu.
- Gdy masz konto firmowe, jestes platnikiem VAT i podasz im swoj NIP (patrz: http://pages.ebay.pl/help/account/vat-ov.html) beda naliczali oplaty netto bez VAT
Super 🙂 Dziękuję Ci, bardzo mi pomogłeś 🙂
A jeszcze jedno pytanie... natknęłam się na kilka aukcji, w których grafice jest wstawione logo danej firmy np kwiaty.com i obok są wypisane dane firmy, oraz adres mailowy też z domeną kwiaty.com. Czy ebay na to zezwala?
I czy dane firmy (jeśli się ma konto zarejestrowane na firmę) pokazują się dla oglądających aukcje, kupujących? W którym momencie?
Dzięki Marku 🙂 Tak chyba zrobię
Poradze ci cos: wystaw aukcje i wiele pytan zostanie odpowiedzianych "w praniu".
Zacznij od Ebay.pl bo po Polsku i bedzie latwiej pozniej "bladzic" po innojezycznych Ebayach.
Powodzenia.
🙂 te linki już znam, i te teksty też już czytałam, ale niestety nie dają one jasnych i dokładnych informacji na temat, który nie tylko mnie nurtuje ale jak widzę większość ludzi, którzy zaczynają swoją przygodę z e-bay.
Bardzo proszę o odpowiedź na moje dwa wcześniejsze pytania. Niech wypowie się osoba, która zna te informacje ze swojej praktyki, która od dawna wystawia aukcje międzynarodowe.
Znalazłam takie informacje http://pages.ebay.pl/help/sell/international-site.html#3 z tego wynika, że wystawiając na ebay.com aukcje są widoczne dla klientów z państw:
bez żadnych dodatkowych opłat, plus za opłatą zgodnie z tym co mówisz będą widoczne w Anglii. Dobrze zrozumiałam?
Ale nie szkodzi, że nie będę miała wysyłki do USA i Canady? Tak można?
Mam jeszcze pytanie o samo wystawianie aukcji, właśnie próbuję to zrobić i mam takie etapy jak:
1. Variation details 2. Item specifics 3. Variations 4. Pictures 5. Quantity and price
a niegdzie nie ma miejsca żeby wkleić gotowy html? Gdzie się wkleja wygląd aukcji? Czy po ustaleniu price i quantity i po kliknięciu SAVE od razu się wystawia aukcja, czy jest jeszcze jakiś następny etap do przejścia?
Ok... wyczytałam, że albo się wystawia aukcje na każdym poszczególnym ebay, albo wystawiający na ebay.com jest dopłata za wyświetlanie aukcji na pozostałych ebaych.
Które z rozwiązań jest lepsze? I czy na ebay.com można wystawiać aukcje, jeśli się chce sprzedawać tylko do Europy?
Temat | Podziękowania |
---|---|
1 |