zapłaciłam w opcji żądanie zapłaty, a przedmiotu brak na liście kupione

kavairla
Użytkownik
Witam, mam problem: kupiłam przedmiot przez "kup teraz" - nie mogłam za niego zapłacić tak jak zwykle, automatycznie przez PayPal, gdyż sprzedawca nie podał w formularzu kosztów wysyłki. Poprosiłam więc sprzedawcę o wystawienie faktury, która uwzględnia koszty wysyłki - dostałam prośbę o mój adres e-mail, na który faktura miała być przesłana. Tak zrobiłam i dostałam fakturę oraz żądanie zapłaty przez PayPal. Zapłaciłam żądanie zapłaty. Sprzedawca płatność otrzymał, gdyż mój kupiony przedmiot widnieje jako aukcja zakończona. Tylko, że ja go nie mam w "kupionych" na moim eBayu. Czyli jak mam rozumieć ten zakup? Był poza eBayem?? Ale na dowód mam korespondencję ze sprzedawcą poprzez eBay i płatność przez PayPal? No i jeszcze jedna wątpliwość: w wykazie operacji na Paypalu mam fakturę od tego sprzedawcy oznaczoną "oczekująca"(czyli niezapłacona) oraz żądanie zapłaty oznaczone "zapłacono".?? Dodam, że kupiony przedmiot to książka za 20$ plus wysyłka 10$, sprzedawca ma 100%pozytywów.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (4)

Odpowiedzi (4)

juz zaplacone zatem i nic nie plac. czekaj na paczke a jesli nie nadejdzie w rozsadnym termunie to otworz spor na Paypal do 45 dni od zakonczenia aukcji. Nikt nie zablokuje konta.
poniewaz zaplata nie nastapila przez Ebay, dopiero jak sprzedawca zaznaczy manualnie ze aukcja jest zaplacona - wtedy dopiero Ebay dowie sie o tym. nie ma to jednak zadnego znaczenia poza aspektem czysto administracyjnym. Transakcja na Paypal jet dowodem i wystarcza na utrzymanie ochrony Paypala. Czy placilas ze strony faktury czy dokonalas osobnej transakcji wpisujac adres sprzedawcy i numer aukcji?
kavairla
Użytkownik
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam 🙂
kavairla
Użytkownik
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeszcze raz przejrzałam cały przebieg płatności: na wykazie PayPal mam jednak 2 razy żądanie zapłaty z dnia 3 i 5 lutego. Z 3 lutego ma status "oczekujące"( u dołu formularza podświetlone "zapłać").Z 5 lutego "zapłacone". Myślałam,że 1 z nich to faktura, gdyż przez całą korespondencję ze sprzedawcą przewijało się "invoice", a żądanie zapłaty (dotychczas mi nieznane) wzięłam za złowrogie ponaglenie. Do PayPala nie zaglądam tak często jak do e-maila, a wiadomość z serwisu PP jak i od sprzedawcy przyszły 5 lutego i natychmiast zareagowałam zapłatą (bezpośrednio z e-maila przekierowało mnie do PP - nic nie wypełniałam, tylko kliknęłam "zapłać" w formularzu PP "Szczegóły żądania zapłaty"). Od razu też wysłałam potwierdzenie do sprzedawcy i dostałam po godzinie odpowiedź, że wysyłkę zrobi następnego dnia. Zdziwiło mnie, że pomimo iż kupiłam przedmiot, nie ma go w wykazie kupionych, poza tym przedmiot ten nadal był wystawiony na aukcji - był tam też następnego dnia, więc ponownie napisałam do sprzedawcy wysyłając numer identyfikacyjny płatności PP. Po tym aukcja została zamknięta. A potem nadal pełna wątpliwości napisałam tu do Centrum Odpowiedzi.. Martwię się nie tyle dziwnym sposobem zakupu (korespondencja przez eBay, a dowód zakupu w PayPalu) i ewentualną stratą (koszty są niewielkie), ale tym, czy PayPal lub eBay nie zablokują mi konta z powodu widniejącego w PP niezapłaconego pierwszego żądania zapłaty. Czy w tej sytuacji powinnam zapłacić te żądanie i potem prosić sprzedawcę o zwrot tej kwoty?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay