podatek, cło przy zakupie z USA

Witam, sprawa jest prosta i zapewne padalpo juz takie pytanie nie raz. Mianowicie chcialbym zakupic laptopa, uzytkownik od ktorego chce kupic tego laptopa napisal mi ze moze napisac na paczce ze kosztuje 800$. Moje pytanie brzmi czy i dlaczego musze zaplcic podatek 22% bo clo na laptopy jest rowne 0 tyle sie dowiedzialem w urzedzie celnym. oprocz oplaty wysylkowej za paczke bo bedzie to szlo przez USPS Express Mail Internationa czy musze placic ten podatek 22% ? jak oni go sciagna ode mnie bo przeciez za laptopa zaplace wczesniej przelewem o ile bede musial cos placic, czekam na odpowiedz
Pokaż cały temat
aizbam
Użytkownik
Witam. Jeśli jest tak jak napisałeś wyżej to dlaczego zostało mi naliczone cło za towar, który kosztował 325,34 zł? Ta kwota na pewno nie przekracza 150E. W zawiadomieniu celnym jest wzmianka: "...(Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przewozowych, przysyłanych bez względu na cel i osobę, wynosi 150 euro, zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych)..." Pozdrawiam.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay