paczka do USA nie dotarła-czy muszę robić refund kupującemu

Witam! Sprzedałem przedmiot do USA. kupujący zapłacił paypalem, było to niestety już dawno- 18 sierpnia. Wysłałem poleconym priorytetem i do dziś nie dotarło. Zaproponowałem wysłanie nowego przedmiotu, ale kupujący zgłosił dziś żądanie zwrotu pieniędzy. Czy mamy jeszcze szanse odzyskania tych pieniędzy poprzez Ebay/Paypal? Czy muszę w tej chwili zwracać - mam potwierdzenie nadania, złożyłem reklamację na poczcie, ale rozpatrzenie trwa 3 MIESIĄCE. Poza tym już zdarzyło się mi, że paczka wysłana do USA jako priorytet poszła jako ekonomiczna i dotarła po 2 miesiącach C

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (8)

Odpowiedzi (8)

taka jest procedura: - zwracasz wplate - poczta tobie zwraca Masz racje. Czasami paczki docieraja po wyplaceniu odszkodowania.
Chyba jednak chodziło o wyłudzenie- gdy napisałem, że mogę zrobić zwrot ale pod warunkiem,że poczta najpierw potwierdzi status przesyłki to korespondencja się urwała i gość się już nie odezwał...
jeśli sprzedałeś 18.08. to kupujący ma czas do 17.10 (ebay) (45 dni to PP) na otwarcie sporu, a Ty możesz oddać pieniądze, również do 17.10, potem sprawa będzie już przedawniona podejrzewam, że facet chce wyłudzić od Ciebie pieniądze;/
Wielkie dzięki za podpowiedzi i informacje. Tak się tylko zastanawiam- dzisiaj dzwoniłem do sekcji reklamacji przesyłek zagranicznych Poczty Polskiej i panna stwierdziła że przesyłka została doręczona i nie ma jej w rejestrze zwrotów- to gdzie ona fizycznie jest ( wiem, oczekuję zdolności jasnowidzenia, sorry:) No i jeśli nie toczę oficjalnie sporu ( bo już minęło ponad 45 dni), to co da mi zapodanie tych namiarów? dzięki i pozdrawiam Cezary
Twoja przesyłka dotarła do NY 23 sierpnia.Proba dostarczenia nie powiodła się i pozostawiono info o przesylce. We attempted to deliver your item at 3:43 PM on September 5, 2009 in BENSALEM, PA 19020 and a notice was left. Niech gość śmiga na poczte. Nic nie zwracaj.Prześlij PayPal-owi numer nadania.Facet nie odebrał przesyłki.
zadzwoń do sekcji reklamacji przesyłek zagranicznych Poczty Polskiej 225481196
RR342636768PL
zapodaj nr nadania - dokladnie.
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay