czy oferta kupna/sprzedazy jest wiazaca czy nie?

zawsze wydawalo mi sie ze kazda oferta jest wiazaca oraz wystawienie towaru rowniez obliguje do jego sprzedazy ale czytajac poradniki ebay-a widze informacje ze sprzedajacy moze nie sprzedawac towaru po pozytywnym zakonczeniu aukcji bo np. zabrakło go na składzie, juz go nie produkuje itp. i to wydaje mi sie niezgodne z zasadami aukcji/licytacji??? moze ktos mnie oswieci w tym temacie.

Zaakceptowane rozwiązania (0)

Odpowiedzi (2)

Odpowiedzi (2)

Jest wiazaca ale moga zdarzyc sie okolicznosci uniemozliwiajace finalizacje. Rowniez wyegzekwowanie finalizacji moze byc trudne, kosztowne lub wrecz niemozliwe jesli druga strona rezygnuje szczegolnie jesli znajduje sie w odleglym kraju, bez umowy z Polska lub nawet tylko w odmiennym systemie prawnym. Nawet w Polsce moze to byc kosztowne i czasochlonne a do pewnej sumy niepraktyczne. Zwykle konczy sie na negatywnej opini aby ostrzec innych.
to co napisales jest niestety zgodne z prawda ale zaciekawil mnie opis na stronach ebay-a dla sprzedajacych ktory w jawny sposob bez zadnych ograniczen opisuje ze mozesz nie sprzedawac towaru z opisanych wczesniej wzgledow - nie tylko losowych - i to mnie martwi. czy to tylko pewna niescislosc w opisie czy faktyczna luka w regulaminie?
Zadaj pytanie innym użytkownikom eBay
Posty z największą liczbą podziękowań